Nieuws

Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden. © Pixabay
WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.
door Joukje Valkenburg - Beiboer
De compensatie geldt voor inwoners die gebruikmaken van minimaregelingen óf een bijstandsuitkering ontvangen óf tot 130 procent van het bijstandsniveau verdienen en zich voor compensatie melden bij de gemeente. 

Nipte meerderheid: 13 van de 25 stemmen

Het voorstel is ingediend op initiatief van het CDA en werd met een nipte meerderheid aangenomen, 13 van de 25 raadsleden stemden voor: GroenLinks, SP, CDA, PvdA, CU en twee leden van D66. VVD, Connect Wageningen, 3 leden van D66 en de Stadspartij stemden tegen.
'Voor de Stadspartij is het een principekwestie', zegt Rien Bor (Stadspartij). 'Als je onterecht geld int, dan moet je dat ook teruggeven aan iedereen bij wie je dit onterecht geïnd hebt.' En dus niet aan een klein deel van de mensen, stelt hij.

Toch nog

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad over een compensatie voor de rekeningen van waterbedrijf Vitens sprak. Vorige maand kreeg de vergadering hierover een verrassende wending. Hoewel bijna alle partijen een compensatie voor mensen met een laag inkomen wilden regelen, werd een voorstel daarvoor op het laatste moment verworpen. Nu wordt het toch nog geregeld.
In september valt de rekening van Waterbedrijf Vitens op de mat. Die is hoger dan normaal gesproken. Het bedrijf rekent de precariobelasting, van 340.000 euro per jaar, namelijk door aan haar klanten. Die belasting, voor het gebruiken van gemeentegrond, is formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruikmaken van een overgangsregeling.
Wageningen doet dat. Daardoor valt de waterrekening voor huishoudens hoger uit. In 2019 gaat het om ongeveer 75 euro, in 2020 om een nog onbekend iets hoger bedrag. In 2021 zal de rekening ongeveer 30 euro hoger uitvallen, schat de gemeente. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!