Nieuws

Vier ton subsidie voor onderzoek naar effectiviteit van sport tegen depressie

Het Radboudumc en GGZ-instelling Pro Persona krijgen ruim 400.000 euro subsidie om onderzoek te doen naar de effectiviteit van sport in behandeling tegen depressie. Sport is nog geen vast onderdeel van de behandeling van depressie. © Pixabay
WOLFHEZE - Het Radboudumc en GGZ-instelling Pro Persona krijgen ruim 400.000 euro subsidie om onderzoek te doen naar de effectiviteit van sport in behandeling tegen depressie. Sport is nog geen vast onderdeel van de behandeling van depressie.
Er zijn nog veel vragen over de effectiviteit van sport tegen depressie, daarom gaan het Radboudumc en Pro Persona onderzoek doen. Het 'Sporten Versterkt'- onderzoek gaat vier jaar duren en er doen 120 mensen met een depressie mee. Deelnemers moeten drie keer per week 45 tot 60 minuten op gemiddelde intensiteit sporten.

Extra sportbehandeling

‘Mensen met een depressie worden verdeeld over twee groepen: een groep die de gebruikelijke behandeling krijgt en een groep die zowel de gebruikelijke behandeling als de sportbehandeling krijgt’, vertelt onderzoeker Janna Vrijsen. De ernst van de depressieve klachten wordt gemeten voor, direct na, en dan elke drie maanden tot een jaar na de behandeling.
De toegekende subsidie komt van ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Aan het onderzoek van Pro Persona en Radboudumc werken meerdere partijen mee: GGNet, de Depressie Vereniging, het Trimbos instituut en de University of Texas at Austin (USA). 
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!