Nieuws

Alternatieve genezer Klaus Ross veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke celstraf

De kliniek van Ross.
Alternatieve genezer Klaus Ross is door de rechtbank in het Duitse Krefeld veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf voor de dood van drie patiënten. Een van zijn slachtoffers was Peter van Ouwendorp (55) uit Apeldoorn. © ANP
APELDOORN - Alternatieve genezer Klaus Ross is door de rechtbank in het Duitse Krefeld veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf voor de dood van drie patiënten. Een van zijn slachtoffers was Peter van Ouwendorp (55) uit Apeldoorn.
'Ongeacht de opgelegde straf krijg ik mijn broer niet terug. De dokter had voor mij niet de cel in gehoeven - de man had namelijk nooit de intentie om te doden', zo vertelt Johan van Ouwendorp, broer van de Apeldoornse Peter, aan Omroep Gelderland. Hij vindt wel dat de arts voor de rest van zijn leven geen patiënten meer hoort te behandelen. 'Want je speelt wel met mensenlevens', besluit hij.
Tekst gaat verder onder de video
Uitspraak zaak Klaus Ross
De advocaat van Ross pleitte voor vrijspraak of in ieder geval voor een milde, voorwaardelijke celstraf. 'Ik vind het heel erg. Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken, maar dat gaat niet', laat Ross zelf weten in de rechtbank.

Drie doden

Ross wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders. Hij behandelde in 2016 Nederlandse kankerpatiënten in zijn kliniek in het Duitse Bracht. Behalve Van Ouwendorp stierven twee vrouwen. Ross diende hen een te hoge dosis van een glucoseremmer toe.
In deze drie fatale gevallen heeft Ross niet gecontroleerd hoe hoog de toegediende dosis was. Daarmee heeft hij de regels van de geneeskunst genegeerd, aldus justitie in Krefeld. Volgens de rechters had hij van tevoren de veiligheid van het poeder moeten controleren. 'We weten niet wat u verkeerd heeft gedaan, maar de fouten die er zijn gemaakt, zijn door u gemaakt', stelt de rechtbank.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!