Nieuws

Reuzenteek gezien, maar is hij het echt? 'Ik denk het wel'

WAGENINGEN - De 'reuzenteek' is zo goed als zeker gezien in Drenthe. Onlangs werd het dier al gevonden in Duitsland en dus leek het slechts een kwestie van tijd voordat het dier voor de eerste keer in Nederland zou opduiken.
Caroline Clement uit Borger vond het beestje, die officieel de hyalommateek heet. Hij zat op haar IJslandse paard. Ze maakte er foto's van. De collega's van RTV Drenthe legden de foto's voor aan bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research. Hij houdt zich al jarenlang bezig met teken.
Volgens Van Vliet lijkt het er sterk op dat het inderdaad gaat om de reuzenteek. 'Ik wacht eigenlijk op de bevestiging.'

'Je ziet het aan het streepjespatroon'

'Er zijn vier kenmerken waardoor het er sterk op lijkt dat dit een hyalommateek is. Je kunt het onder meer zien aan het streepjespatroon op de poten en aan de grootte. Bovendien beweegt de teek zich snel volgens degene die hem heeft gevonden en zat het dier op een paard', aldus Van Vliet. Hij liet ook een collega naar de foto's kijken en ook die vermoedt dat het om een reuzenteek gaat.
Bekijk hier een video van de reuzenteek. De tekst gaat daaronder verder.
Medewerkers van de NVWA of het RIVM moeten nog onderzoek doen om uiteindelijk met honderd procent zekerheid te kunnen vaststellen dat het om de teek gaat. Hoe lang het duurt voordat die definitieve bevestiging er komt, is niet bekend.
Bekijk de foto van de teek. De tekst gaat daaronder verder.
De 'reuzenteek' is zo goed als zeker gezien in Drenthe. Onlangs werd het dier al gevonden in Duitsland en dus leek het slechts een kwestie van tijd voordat het dier voor de eerste keer in Nederland zou opduiken. © Caroline Clement (via RTV Drenthe
Foto: Caroline Clement (via RTV Drenthe)

De ziekte van Lyme

Volgens bioloog Van Vliet is het in elk geval bijzonder als het daadwerkelijk om de reuzenteek blijkt te gaan. 'Hij is in ons land weleens aangetroffen in een ander levensstadium. Maar hij kon zich nog nooit ontwikkelen tot volwassen teek. Die volwassen teken zijn al wel eens in Duitsland aangetroffen.' Deze teek kan waarschijnlijk niet de ziekte van Lyme overbrengen, maar brengt mogelijk wel andere ziekten met zich mee. Maar volgens Van Vliet hoeven we ons nog geen zorgen te maken.
'Als dit een reuzenteek is, is het nog een enkeling. Dat past wel in de lijn met wat er in Duitsland is gevonden. Je weet niet of het tot verdere voortplanting komt. Hij kan ook zijn meegenomen door een trekvogel.'
Toch wordt het leefklimaat in onze omgeving steeds beter voor de teek. 'Het is een warmteminnend beest. Je ziet dat hij steeds meer richting het noorden trekt. Klimatologisch wordt het hier steeds geschikter. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat hij zich hier gaat vestigen', aldus Van Vliet. De teek komt tot nu toe vooral voor in Noord-Afrika en Azië en ook in Zuid- en Oost-Europa.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!