Nieuws

Visuele beperking? Gewóón de 50 kilometer lopen tijdens de Vierdaagse

Roland liep de Vierdaagse al 22 keer.
Hij is teleurgesteld, Roland Weyers uit Alkmaar. Waarom? Omdat hij ondanks zijn visuele beperking vanaf volgend jaar gewoon de dagelijkse 50 kilometer moet lopen tijdens de Vierdaagse. En dat is tegen het zere been van de 43-jarige Weyers, die dinsdag voor de 22e keer aan de start staat. © Roland Weyers
NIJMEGEN - Hij is teleurgesteld, Roland Weyers uit Alkmaar. Waarom? Omdat hij ondanks zijn visuele beperking vanaf volgend jaar gewoon de dagelijkse 50 kilometer moet lopen tijdens de Vierdaagse. En dat is tegen het zere been van de 43-jarige Weyers, die dinsdag voor de 22e keer aan de start staat.
Weyers is 84 procent van zijn zicht kwijt en mag dus met recht spreken van een visuele beperking. Hij liep de 50 kilometer al vele malen, maar vraagt sinds 2014 dispensatie aan bij de marsleiding. 'Ik moet volgens de regels 50 kilometer lopen, maar dat is voor mij een hele opgave. Ik heb ook diabetes en ben veel tijd kwijt aan mijn persoonlijke verzorging. Dat kost veel tijd, en daarom heb ik steeds toestemming gevraagd om de 40 kilometer te lopen in plaats van de 50. En de organisatie stemde daar steeds mee in.'

Nieuwe regels

Maar dit jaar zijn er nieuwe regels. Mensen met een visuele beperking komen niet langer in aanmerking voor dispensatie op afstand, bevestigt de organisatie van de Vierdaagse. Deelnemers zijn daarover eerder dit jaar al geïnformeerd. Dispensatie is nog wel mogelijk voor wandelen met een begeleider.

'Onsportief en respectloos'

Uit coulance mag Weyers toch dit jaar nog de 40 kilometer lopen. Maar volgend jaar staat hem dus dagelijks 50 kilometer te wachten, en dat is te veel. Daarom is de aankomende Vierdaagse waarschijnlijk zijn laatste. 'Onsportief en respectloos naar mensen met een visuele beperking', noemt Weyers de maatregel van de Vierdaagse. Volgens hem is de Vierdaagse absoluut zwaarder voor mensen met een beperking.
De organisatie laat weten dat Weyers te hebben uitgenodigd om meer tekst en uitleg te geven. 'Maar daar heeft deze wandelaar tot nu toe niet op gereageerd', aldus een woordvoerster.  
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!