Nieuws

VIDEO | Woede na zoveelste autobrand: 'Het is gewoon verrot, ze doen mensen pijn'

NIJMEGEN - 'Er is helemaal niets meer van over. De auto is helemaal niets meer waard', zegt Vincent terwijl hij naar zijn uitgebrande auto kijkt. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het weer raak in Nijmegen. Voor de zoveelste keer werd de Waalstad opgeschrikt door autobranden.
'Het begon bij de auto van de buurman. De wind stond mijn kant op. Dus daarna stond mijn auto ook in brand en een andere auto ook', vertelt Vincent tegen Omroep Gelderland. Zijn achternaam houdt hij liever voor zich. Hij is eigenlijk sowieso geen prater. Maar deze zaterdag wil Vincent best even uitleggen hoe hij zich voelt.

Spaargeld in rook opgegaan

De Nijmegenaar heeft zijn spaargeld gebruikt om een prachtige witte auto te kopen. De lichtmetalen sportvelgen en bredere banden maken de bolide tot een plaatje. Maar dat perfecte plaatje is door vlammen verteerd.
Rond half drie 's nachts staat zijn Volkswagen Golf plots in lichterlaaie op een parkeerplaats in de wijk Malvert. Een buurtbewoner belt 112. Maar de brandweer kan niet meer doen dan blussen. Binnen een paar minuten zijn twee van de drie voertuigen uitgebrand.
Tekst gaat verder onder de reportage.
VIDEO | Woede na zoveelste autobrand: 'Het is gewoon verrot, ze doen mensen pijn'
Zaterdagochtend staat Vincent bij de verkoolde resten van zijn Golf. De eigenaar van de andere auto wil liever niet praten. Maar het is duidelijk dat ook hij zijn auto niet meer kan gebruiken.
Vincent schudt zijn hoofd. 'Ik weet niet of het kattenkwaad is en mensen hiervan genieten, ik weet het echt niet. Het is gewoon verrot, ze doen mensen pijn. Mensen zijn geschrokken, mijn kinderen zijn geschrokken.'

Brandstichters

Voor Vincent staat vast dat de auto's bewust in brand zijn gestoken door meerdere daders. Al weken is hij op zoek naar een parkeerbox waar hij zijn auto veilig wilde stallen. Hij loopt ook al weken rond met een naar voorgevoel. Dat lijkt dus terecht.
'Een vrouw naast ons in de flat en een vrouw achter in de hoek hebben een knal gehoord en mensen zien weglopen, ik hoop dat daar iets uit komt', zegt hij.
Op de vraag wat de Nijmegenaar vindt van de mensen die vannacht drie auto's in brand hebben gestoken, geeft hij liever geen antwoord omdat zijn kleine kinderen hem kunnen horen. Maar hij wil wel zeggen dat hij boos is, heel boos.

Vele tientallen branden

De politie onderzoekt de vele tientallen branden van de afgelopen maanden in Nijmegen. Rechercheurs houden er rekening mee dat er meerdere daders of zelfs dadergroepen zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!