Nieuws

GGD-onderzoek: niet meer kanker in Eefde dan gemiddeld

Inwoners van Eefde hebben niet meer dan gemiddeld kans op het krijgen van kanker. Dat blijkt uit het kankerclusteronderzoek van de GGD. De gemeenten Lochem en Zutphen gaven begin dit jaar opdracht voor dit onderzoek vanwege zorgen van bewoners in Eefde-West over hun gezondheid. © Omroep Gelderland
EEFDE - Inwoners van Eefde hebben niet meer dan gemiddeld kans op het krijgen van kanker. Dat blijkt uit het kankerclusteronderzoek van de GGD. De gemeenten Lochem en Zutphen gaven begin dit jaar opdracht voor dit onderzoek vanwege zorgen van bewoners in Eefde-West over hun gezondheid.
Wat volgens de GGD wel opvalt is dat er in Eefde iets meer borstkanker voorkomt dan gemiddeld in Nederland. Maar dat dit te maken heeft met de omgeving sluit de gezondheidsdienst uit. 'Van borstkanker weten we dat er geen relatie is met omgevingsfactoren', valt in het onderzoek te lezen. 

Grote zorgen

Bewoners trokken eind 2018 aan de bel bij de gemeente Lochem, waar Eefde onder valt, omdat ze zien dat relatief veel jonge mensen in hun buurt ziek worden. Joke Lubberding, melkveehouder in het gebied, maakte het diverse keren van dichtbij mee. 
'Als je daar met vier collega-boerinnen woont en je bent zelf de enige die als gezonde boerin daar nog blijft staan, terwijl de anderen ziek zijn geworden of overleden zijn, dat is dan heel heftig', zei ze eerder bij een informatieavond voor omwonenden. 
Bij deze informatieavond in februari lieten diverse bewoners weten dat ze zich ook zorgen maken over de kwaliteit van de lucht en het grondwater. Ook deze twee factoren zijn door de gemeenten onderzocht.
Uit metingen blijkt dat het grondwater voldoet aan de drinkwaternorm en dat het risico voor de inwoners in Eefde-West als gevolg van de uitstoot van vijf onderzochte bedrijven op De Mars verwaarloosbaar is. 

Geen verder onderzoek

Donderdag heeft de GGD het kankerclusteronderzoek toegelicht aan inwoners van Eefde-West. Vanwege de uitkomsten van de onderzoeken zien de colleges van Lochem en Zutphen geen reden voor verder onderzoek. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!