Nieuws

Zwembad Culemborg is te redden, maar dan moet er gemeentegeld bij

De exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg moet begin september in particuliere handen komen. Met dat plan komt de huidige exploitant, Stichting Zwembad Culemborg. Het nieuwe plan betekent dat er extra gemeentelijk geld bij moet, constateert het college van burgemeester en wethouders van de Lekstad. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - De exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg moet begin september in particuliere handen komen. Met dat plan komt de huidige exploitant, Stichting Zwembad Culemborg. Het nieuwe plan betekent dat er extra gemeentelijk geld bij moet, constateert het college van burgemeester en wethouders van de Lekstad.
Het drie jaar terug geopende zwembad kampt sinds de opening met tekorten. Onder meer vanwege technische tegenvallers, maar ook door het uitblijven van eerder beloofde vrijwillige ondersteuning door bijvoorbeeld zwemverenigingen. Dat tekort is zo hoog opgelopen, dat er dit jaar met spoed ruim twee ton extra bij de subsidie moest. Dat geld heeft de gemeenteraad vorige maand beschikbaar gesteld, maar blijkt niet genoeg. Er moet eenmalig nog eens 118.000 euro bij. Ook de jaarlijkse subsidie voor het bad moet met 16.000 euro omhoog.

Voorkeurskandidaat

De bedrijfsvoering van het zwembad wordt, als de gemeenteraad akkoord gaat met het extra geld, overgenomen door het Gorinchemse bedrijf Optisport. De Stichting Zwembad Culemborg is al sinds half juni in gesprek met het bedrijf en heeft aangegeven dat Optisport de voorkeurskandidaat is om het bad te exploiteren.
Op 25 juni ondertekenden de beide partijen een intentieverklaring om tot een geruisloze overgang van de bedrijfsvoering te komen op 1 september. In die verklaring wordt ook gesteld dat de uitbesteding van de exploitatie niet openbaar hoeft worden aanbesteed, maar daar is een extern adviesbureau niet zo zeker van.
Als Optisport het zwembad inderdaad gaat exploiteren, gaan de prijzen voor zwemlessen, vrijzwemmen en doelgroepactiviteiten omhoog. Voor verenigingen en scholen blijven de gemeentelijke afspraken gelden.

Dichte deuren?

Het nieuwe plan gaat uit van een zwembad voor de komende tien jaar. Daarna verwacht de gemeente Culemborg, dat er extra onderhoudsgeld nodig is om het bad open te houden en dat die rekening bij de gemeente terecht komt.
Komende maandag en donderdag buigt de gemeenteraad zich over het alternatieve plan voor De Waterlinie. Als de raad er niet mee akkoord gaat, gaan de deuren van het bad op de eerste dag na de zomersluiting dicht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!