Instellingen

Arnhems bod voor Songfestival blijft geheim

Burgemeester Marcouch overhandigt het Arnhemse bidbook. Bron: ANP
Alle feestelijkheden vandaag ten spijt, het bedrag dat Arnhem en de provincie Gelderland over hebben om het Songfestival naar de stad toe te brengen, blijft geheim. 'Dat vind ik heel vreemd, alsof er na het aanbod nog gewheeld en gedeald kan worden', windt SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink zich erover op.
ARNHEM - Alle feestelijkheden vandaag ten spijt, het bedrag dat Arnhem en de provincie Gelderland over hebben om het Songfestival naar de stad toe te brengen, blijft geheim. 'Dat vind ik heel vreemd, alsof er na het aanbod nog gewheeld en gedeald kan worden', windt SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink zich erover op.
door Freke Remmers
Het was een feestelijk gebeuren vanochtend: per bus vertrok een hele delegatie vanuit Arnhem naar Hilversum om daar de plannen voor het Arnhemse Songfestival te overhandigen. Maar belangrijke informatie ontbreekt nog altijd: hoeveel heeft Arnhem over voor de komst van het liedjesspektakel? Waar andere steden hun bod al wel bekendmaken (Rotterdam: 15 miljoen euro, Den Bosch: 5,2 miljoen euro), blijft het bedrag van Arnhem geheim.
Heel vreemd, vindt fractievoorzitter Gerrie Elfrink van de SP. 'Zeker als ik nu de burgemeester op Radio1 hoor vertellen dat Arnhem betaalt wat nodig is. De rem is eraf met zulke grootspraak. Het bedrag moet wat ons betreft zo snel mogelijk openbaar.'

Utrecht: onvoldoende balans inkomsten en risico's

Elfrink houdt zijn hart vast, nu hij ook een brief van het Utrechtse college heeft gelezen. Utrecht bood vandaag met weinig enthousiasme het bidbook aan: ze steunt de Jaarbeurs als locatie, maar wil zelf geen geld bijdragen. 
'De NPO vraagt de gemeente volledig in te stemmen met het Programma van Eisen, een onherroepelijk bod te doen en een garantiestelling te geven. Naar onze mening is hiervoor onvoldoende gezonde balans tussen de inkomsten en de risico’s', schrijft Utrecht. 'Alle inkomsten van de European Broadcast Union (EBU) sponsors en kaartverkoop gaan naar de NPO en tegenprestaties voor lokale sponsors wordt verboden. Daarnaast worden voor veel onderdelen financiële bijdragen van de gemeente verwacht.'
Ondanks aandringen van Omroep Gelderland weigert de gemeente Arnhem haar bod te geven. De gemeenteraad heeft ingestemd met geheimhouding, dus kunnen alleen het college en de gemeenteraad die er ook weer afhalen, zegt een woordvoerder. De gemeenteraad is momenteel met reces. Wie erover praat, is strafbaar.
Arnhem wil het bod pas vertellen als bekend is welke stad het Songfestival mag huisvesten. Dat is in augustus.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!