Nieuws

SS-uitlatingen Arnhems GroenLinks-lid 'ongepast'

ARNHEM - GroenLinks Arnhem distantieert zich van de Facebookpost van hun ex-campagneleider Alireza Taimurizadeh, waarin hij Israël met de SS vergelijkt. De partij noemt deze uitlatingen 'ongepast'. Alireza zou het daarmee eens zijn. GroenLinks wil ook met hem 'in gesprek' hierover. Het is niet de enige uitlating waarin Alireza Israël koppelt aan nazi’s.
Woensdagavond plaatse Alireza Taimurizadeh een artikel van de Israëlische krant Haaretz met daaraan gekoppeld zijn eigen tekst met referenties aan de Holocaust, 'afkoopsom van 6 miljoen levens', en de beruchte paramilitaire organisatie van de Nationaal socialisten, de SS, die medeplichtig was aan de Holocaust, de massamoord op 6 miljoen Europese Joden. Ook noemde hij Israël een land waar een Jood zich voor schaamt.

Commotie

Dit bracht nogal wat commotie teweeg op Facebook. Ronny Naftaniel, voorzitter van de adviesraad van het Joods Humanitair fonds en oud-voorzitter van het CIDI noemde de opmerkingen van Taimurizadeh zondagavond een foute uitlating en vroeg om een reactie van GroenLinks.
Ook fractievoorzitter Sabine Andeweg van D66 is verontwaardigd: 'Wat een vreselijke reactie over de 6 miljoen vermoorde joden. Heb zelf een paar jaar in Israël gewoond. Dit soort reacties van mensen vind ik verwerpelijk. Hoe durf je de slachtoffers van de Shoa hiervoor te misbruiken.'
Taimurizadeh heeft zijn Facebook post eerst aangepast en inmiddels verwijderd. Hij laat weten niet bereid te zijn tot commentaar.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.