Nieuws

Lozing in Eerbeekse beek: 'Vermijd contact met het water'

De Eerbeekse Beek heeft een opvallend blauw-witte kleur, en niemand weet nog waarom. Waterschap Vallei en Veluwe heeft de beek vrijdagavond afgedamd en het verkleurde water eruit gehaald, om te laten onderzoeken. © Omroep Gelderland
EERBEEK - De Eerbeekse Beek heeft een opvallend blauw-witte kleur, en niemand weet nog waarom. Waterschap Vallei en Veluwe heeft de beek vrijdagavond afgedamd en het verkleurde water eruit gehaald, om te laten onderzoeken.
Het waterschap ontving vrijdag aan het eind van de middag meerdere meldingen over het gekleurde water in Eerbeek. De verkleuring was ter hoogte van 't Haagje en stroomt richting de Voorstondense Beek. Met de stroming van het water neemt de concentratie af.

Water gezuiverd

Het water is bij de Smeestraat uit de beek gehaald, in het vuilwaterriool gepompt en in de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Brummen gezuiverd. Nader onderzoek moet aanwijzen wat de oorzaak van de verkleuring is.
Bekijk hier beelden van de zuivering (de tekst gaat verder onder de video):
Eerbeekse beek kleurt blauw-wit: 'Vermijd contact met het water'
Het waterschap en de gemeente Brummen gaven - en geven nog steeds - het dringend advies om honden niet te laten zwemmen in de beek, of uit de beek te laten drinken. Uit voorzorg moet contact met het water worden vermeden, klinkt het.
Zaterdag om 14.30 uur komen enkele deskundigen bijeen bij de Eerbeekse Beek, om te kijken hoe de situatie op dat moment is. Er zijn reeds bordjes geplaatst met een tekst die mensen waarschuwt niet in het water te gaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!