Gemeente Berkelland

Provincie trekt aanvraag voor omstreden bomenkap in Achterhoek in

Gelderland werkt aan een aangepast plan voor de bomenkap aan de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. In afwachting van de aanpassingen trekt de provincie de bestaande aanvraag bij de gemeente Berkelland in. © Omroep Gelderland
RUURLO - Gelderland werkt aan een aangepast plan voor de bomenkap aan de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. In afwachting van de aanpassingen trekt de provincie de bestaande aanvraag bij de gemeente Berkelland in.
De provincie was oorspronkelijk van plan 343 eiken aan de provinciale weg te kappen. Die aanvraag leidde tot een storm van protest.

Onderzoek naar alternatieven

De bomenkap was onderdeel van groot onderhoud aan de N319. Die werd door de commotie al uitgesteld. Via een vervolg-participatieproces werkt Gelderland aan een nieuw plan.
In het nieuwe plan worden de reacties meegenomen en wordt gekeken naar de vitaliteit van de bomen en de optie om ze te verplanten. Ook wordt onderzoek gedaan naar alternatieven voor het kappen, zoals de aanleg van geleiderails.

Toekomstig beleid

Tijdens de Statenvergadering werd woensdag al duidelijk dat in Gelderland  voortaan minder snel gezonde bomen worden gekapt.  Alle partijen stemden in met het voorstel om het behoud van bomen als uitgangspunt te nemen in toekomstig beleid. 
Het punt was onderdeel van een burgerinitiatief Stop bomenkap langs N-wegen. 'Wij zijn zeer opgelucht dat ons voorstel is aangenomen', zei initiatiefnemer Petra Sips. Samen met André Brouwer zamelde ze 1800 handtekeningen in. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!