Nieuws

Minister: Lelystad Airport volgend jaar nog niet open

De opening van de vernieuwde luchthaven in Lelystad zal niet volgend jaar april plaatsvinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meldt aan de Tweede Kamer dat de planning 'niet langer haalbaar' is. © ANP
LELYSTAD - De opening van de vernieuwde luchthaven in Lelystad zal niet volgend jaar april plaatsvinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meldt aan de Tweede Kamer dat de planning 'niet langer haalbaar' is.
De problemen komen door het recente besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren. Van Nieuwenhuizen liet eerder al weten dat het 'niet eenvoudig' ging worden om Lelystad Airport in april te openen.
De uitspraak van de Raad van State betekent dat het ministerie moet aantonen dat de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt als Lelystad Airport er komt.

Actievoerders blij

Actievoerders zijn blij met het besluit, maar zagen het ook aankomen. 'Dit was onvermijdelijk. Ontzettend goed nieuws voor de mensen onder de laagvliegroutes. De minister heeft nog geen list kunnen verzinnen om de uitspraak van de rechter te omzeilen', reageert actiegroep Red de Veluwe.
Maar het gaat de bewoners van de Veluwe nog niet ver genoeg. 'Voor mensen, milieu en klimaat is er eigenlijk maar een echte oplossing. En dat is helemaal stoppen met die onzin.'

GroenLinks: 'Seinen op rood'

Ook voor Suzanne Kröger van GroenLinks is het uitstellen van de opening niet voldoende. 'Alle seinen staan op rood. De minister stelt de opening nu uit, maar voor het klimaat, de natuur en de omwonenden is er maar een echte oplossing. De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan', zegt het Kamerlid.

ChristenUnie: 'Logische keuze'

De ChristenUnie noemt het uitstel een logische keuze. 'De ChristenUnie heeft altijd op het standpunt gestaan dat zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid. Omwonenden moeten er van op aan kunnen dat de overheid iedere stap in het proces netjes afloopt. Dat betekent onder meer dat alle relevante informatie op tafel moet liggen voor er een besluit kan worden genomen. Daar is simpelweg meer tijd voor nodig en dat maakt dit besluit van de minister goed en een logische keuze', zegt Kamerlid Eppo Bruins.

VVD: 'Spijtig'

De VVD is teleurgesteld, maar begrijpt wel dat de minister tot deze beslissing is gekomen. 'De VVD is en blijft voorstander van zo spoedig mogelijke opening Lelystad Airport. Dit mooie vliegveld is immers hard nodig om de vakantievluchten vanaf Schiphol over te nemen. Het is dan ook spijtig dat april 2020 niet gehaald kan worden. Ik heb begrip voor besluit minister', twittert Kamerlid Remco Dijkstra.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!