Nieuws

Vier jaar cel geëist tegen ex-groepsleider voor loverboypraktijken

Afbeelding ter illustratie.
Tegen een 33-jarige oud-groepsleider van de Hoenderloo Groep in Apeldoorn is vier jaar cel geëist omdat hij een minderjarige cliënte van de instelling en twee andere kwetsbare jonge vrouwen tot prostitutie zou hebben gedwongen. Ook vindt het OM dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en uitkeringsfraude. © Pexels
ARNHEM - Tegen een 33-jarige oud-groepsleider van de Hoenderloo Groep in Apeldoorn is vier jaar cel geëist omdat hij een minderjarige cliënte van de instelling en twee andere kwetsbare jonge vrouwen tot prostitutie zou hebben gedwongen. Ook vindt het OM dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en uitkeringsfraude.
De verdachte zou de minderjarige cliënte in maart 2014 hebben ontmoet op het schoolplein van de Hoenderloo Groep, een relatie met het toen 16-jarige meisje zijn aangegaan en haar bij hem in hebben laten trekken. Het slachtoffer is volgens het Openbaar Ministerie een laagbegaafd, beschadigd meisje met een internaatsverleden. 
De verdachte zou ook tussen 2015 en 2017 twee andere jonge vrouwen voor hem hebben laten werken als escort. De drie vrouwen hebben aangifte tegen de man gedaan. Ze beschrijven hem als manipulatief. Ze voelden dat ze geen nee konden zeggen toen de verdachte hen vroeg om in de prostitutie te werken. De vrouwen nemen het de verdachte kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van hun kwetsbaarheid. 

Uitkeringsfraude

Het Openbaar Ministerie vindt ook bewezen dat de verdachte geld dat hij onder andere in de prostitutie verdiende, probeerde wit te wassen. Hij zou bijvoorbeeld geld op een rekening van zijn moeder in Marokko hebben laten zetten. De man zou ook uitkeringsfraude hebben gepleegd. Hij zou sinds 2014 een ww-, ziekte en WIA-uitkering hebben gehad en niet hebben opgegeven dat hij andere inkomsten had.
De verdachte ontkent dat hij de vrouwen de prostitutie in heeft gedwongen. Hij zou hen alleen zijn diensten als chauffeur hebben aangeboden. Ook zou hij de minderjarige cliënte van de Hoenderloo Groep niet op zijn werk hebben ontmoet, maar in een coffeeshop. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!