Nieuws

Brandweer waarschuwt voor smeulende barbecues

De brandweer in Harderwijk waarschuwt inwoners voor smeulende barbecues. Zaterdag moest het korps uitrukken nadat briketten voor brand zorgden. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De brandweer in Harderwijk waarschuwt inwoners voor smeulende barbecues. Zaterdag moest het korps uitrukken nadat briketten voor brand zorgden.
De bewoners bleken vrijdagavond te veel briketten te hebben gebruikt. Ze besloten het overschot terug in de zak te doen en lieten deze een nacht buitenstaan. Zaterdag werd de zak in de schuur gezet, waarna de kooltjes toch nog bleken te smeulen en voor brand zorgden.
Doordat de brand snel gemeld werd kon de brandweer de schade beperken. 

Waarschuwing

De brandweer wil BBQ-liefhebbers waarschuwen. 'Het gebeurt regelmatig dat mensen denken dat kooltjes uitgesmeuld zijn en het al opruimen. Weet dat briketten en houtskool vaak nog dagen lang rustig door kunnen smeulen zonder dat dat aan de buitenkant goed waarneembaar is', schrijft de brandweer.
'Gooi ze dus ook absoluut niet de volgende dag al in de vuilnisbak!'
Wie kooltjes wil doven, kan ze het beste in de barbecue laten liggen en de luchttoevoer zoveel mogelijk beperken. Op veel barbecues kan dat door de deksel te gebruiken en alle luchtschuiven dicht te zetten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!