Nieuws

Pas op! Zonkracht 8 en 33 graden op heetste 29 juni ooit

Het is oppassen geblazen zaterdag. Het wordt met 33 graden de warmste 29 juni ooit gemeten, zeggen weerdeskundigen. En de huid krijgt het zwaar te verduren. Zonkracht 8 is van kracht: de huid verbrandt razendsnel. © Public Domain Pictures
Het is oppassen geblazen zaterdag. Het wordt met 33 graden de warmste 29 juni ooit gemeten, zeggen weerdeskundigen. En de huid krijgt het zwaar te verduren. Zonkracht 8 is van kracht: de huid verbrandt razendsnel.
De zonkracht wordt gebruikt om aan te duiden hoeveel ultraviolette straling (UV) in het zonlicht de aarde bereikt. Hoe warm het wordt heeft op de zonkracht geen invloed, de hoeveelheid bewolking wel. 

Snel verbranden

Bij zonkracht 8 kan een onbeschermde huid al na 10 tot 15 minuten verbranden. 'Misschien is het verstandig om de hoogste stand van de zon een beetje te mijden vandaag', zegt weervrouw Grieta Spannenburg van MeteoGroup in Wageningen. Zonkracht 8 komt in ons land maar weinig voor.
Wie op deze zonnige dag toch naar buiten gaat, moet zijn huid elke 2 uur insmeren met minimaal factor 30.
Grieta Spannenburg op Radio Gelderland bij Jan de Hoop:
In de provincie wordt het zaterdagmiddag 33 graden, aldus Spannenburg. 'Het is al de vierde keer deze maand dat het warmer dan 30 graden is.' Ook zondag wordt het warm, maar niet zo heet als vandaag. Spannenburg: 'Aan de Randmeren wordt het 25 à 26 graden en in de Achterhoek 30.'
Het meetstation in Hupsel in de Achterhoek gaf om 16.00 uur een temperatuur aan van 33,3 graden en was daarmee even de heetste plek van Nederland. Daarmee sneuvelde het dagrecord van 29 juni uit 1992 van dit meetstation. Het kwik kwam toen tot 29,7 graden. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!