Nieuws

Rechtbank vernietigt vergunningen omstreden mestfabriek Groenlo

De bouw van een mestverwerkingsinstallatie op bedrijventerrein De Laarberg in Groenlo kan voorlopig niet doorgaan. De rechtbank in Arnhem vernietigde de verleende omgevings- en waterwetvergunningen vrijdag. Volgens de rechtbank is onvoldoende duidelijk waarom een milieueffectenrapport ontbreekt. © Omroep Gelderland
GROENLO - De bouw van een mestverwerkingsinstallatie op bedrijventerrein De Laarberg in Groenlo kan voorlopig niet doorgaan. De rechtbank in Arnhem vernietigde de verleende omgevings- en waterwetvergunningen vrijdag. Volgens de rechtbank is onvoldoende duidelijk waarom een milieueffectenrapport ontbreekt.
De mestfabriek van het bedrijf RMS zou jaarlijks 450.000 ton drijfmest en 150.000 ton vaste mest moeten verwerken tot biogas en mestkorrels. Het afvalwater zou worden gezuiverd en vervolgens geloosd op de Leerinkbeek.
Een rapport met daarin de milieugevolgen ontbrak echter. Over het energieverbruik van de installatie, de schadelijke stoffen in het afvalwater en de uitstoot van stikstof was onvoldoende informatie, oordeelt de rechtbank. De mestverwerker moet daar opnieuw naar kijken.

Tegenstanders: stank en veiligheid

Tegenstanders maken zich zorgen over stankoverlast en veiligheid. Ook vrezen zij de invloed op de natuur. Verder zijn er zorgen over de 246 vrachtbewegingen per dag van en naar de fabriek. Omwonenden en milieuorganisaties begonnen daarom een rechtszaak. Een petitie tegen de opening leverde eerder tweeduizend handtekeningen op.

Boeren

Overigens zien veel boeren de mestverwerker graag komen. De omgevingsdienst verstrekte eerder op gezag van de provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel een vergunning voor de mestverwerkingsinstallatie. Die is dus nu vernietigd. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!