Nieuws

Eerste veiligheidsscan bij woning raadslid Apeldoorn

APELDOORN - APELDOORN – Openbaar bestuurders krijgen steeds meer te maken met bedreiging en agressie. Op verzoek van de overheid is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vorig jaar begonnen met veiligheidsscans voor woningen van burgemeesters en wethouders. Vrijdag 28 juni is in Apeldoorn de eerste woning van een raadslid gescand. Uit eigen onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat een derde van de raadsleden weleens is bedreigd.
De woning van het Apeldoornse raadslid Jan Dirk van den Borg is door het CCV grondig onderzocht. Van den Borg is zelf nog nooit bedreigd geweest, maar heeft wel te maken gehad met boze burgers. Toch vindt hij een veiligheidsscan voor zijn woning wel zo'n veilig idee. Michael de Man van het CCV die de scan heeft uitgevoerd, gaf de volgende adviezen aan het raadslid:.................................
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten om de woningen van openbaar bestuurders te scannen nu burgemeesters, wethouders en raadsleden steeds vaker doelwit zijn van agressie en bedreiging. Het CCV let onder meer op de kwaliteit van de sloten, de ramen, de aanwezigheid van een alarminstallatie en het doorschakelen daarvan. Ook de aanwezigheid van de bestuurders op Social Media wordt onder de loep genomen. 
Een veiligheidscontrole voor de woningen van openbaar bestuurders is een van de maatregelen die voortkomt uit overleg tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie, veiligheidsspecialisten, beroepsverenigingen van lokale bestuurders en het CCV.
Zie ook het artikel op onze website over de bedreigingen van raadsleden:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!