Nieuws

Flats!

Diarree was mijn grootste nachtmerrie toen ik voor het Wereld Natuur Fonds op reis ging om aan den lijve te ondervinden hoe de ontbossing in Brazilië oprukte.
Diarree was mijn grootste nachtmerrie toen ik voor het Wereld Natuur Fonds op reis ging om aan den lijve te ondervinden hoe de ontbossing in Brazilië oprukte.
Ik had nergens zomaar water gedronken of ongekookt voedsel gegeten en toch kwamen er hele vreemde nieuwe bewoners in mijn darmen bij en was de terugvlucht via Parijs een race tegen de klok. 
Na lang onderzoeken en diepgravend bestrijden woonde ik na maanden weer in m’n eentje. Toen ik hoorde dat de Nederlandse koeien al 50 jaar lang permanent aan de schijterij zijn door te eenzijdige voeding schrok ik behoorlijk. In plaats van gras met kruiden en bloemen eten ze alleen Engels raaigras, dat kunstmatig hard groeit. Want dat levert meer op en altijd en overal precies dezelfde melkkwaliteit… wat voor de verwerkingsindustrie ook handig is.
Of is dit het zoveelste voorbeeld dat we als mens de verbinding met de natuur om ons heen kwijt zijn?
Harm Edens
Geen fluctuaties en afwijkingen… altijd alles precies gelijk. En koeien zijn toch maar domme runderen, dus dat die hun hele leven aan het leeglopen zijn is vast niet zo heel erg. Alleen een beetje voor de koe. Maar die is hopelijk te dom om dat te merken. Of is dit het zoveelste voorbeeld dat we als mens de verbinding met de natuur om ons heen kwijt zijn? En in plaats dat ik heerlijk ontspannen door de Loowaard liep, kreeg ik ineens hele rare krampen in m’n onderbuik.
Harm Edens

Vanaf zaterdag 1 juni is er elke week een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Hij schrijft wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!