Nieuws

Bloedheet weekend voor de deur, evenementen afgelast

Er staat Gelderland een bloedheet weekend te wachten. Het kwik kan zaterdag lokaal oplopen tot wel 36 graden. Diverse evenementen zijn afgelast, anderen nemen maatregelen tegen de hitte. © ANP
Er staat Gelderland een bloedheet weekend te wachten. Het kwik kan zaterdag lokaal oplopen tot wel 36 graden. Diverse evenementen zijn afgelast, anderen nemen maatregelen tegen de hitte.
Tropische hitte komt via een oosten wind opnieuw onze kant op. Zowel zaterdag als zondag worden temperaturen boven de 30 graden verwacht. Het warmst wordt het waarschijnlijk zaterdag in de Achterhoek, waar een temperatuur van 34 tot 36 graden mogelijk is. Na het weekend daalt de temperatuur.

Streep door evenementen

Diverse evenementen in onze provincie zijn afgelast vanwege de verwachte warmte. De organisatoren willen problemen voorkomen. Zo is het Euregionaal Voetbaltoernooi voor vluchtelingen in Neede, dat zaterdag gehouden zou worden, afgelast. 'Op kunstgras spelen is niet verantwoord nu de temperatuur kan oplopen tot tegen de 40 graden. Een lastige beslissing, maar voor ons gevoel de juiste', schrijft de Sportfederatie Berkelland. De organisatie gaat op zoek naar een andere datum.

Geen Midzomermarathon

De Midzomermarathon in Apeldoorn gaat niet door. 'Je moet gewoon niet hardlopen boven de dertig graden', zegt organisator Theo van Maanen. Hij vindt het erg vervelend, maar de beslissing was onvermijdelijk. Iedereen die nu staat ingeschreven, mag daarom volgend jaar gratis starten. 
Hij wilde niet afwachten tot het laatste moment om de knoop door te hakken: 'Vaak wordt te lang gewacht, maar soms moet je ook gewoon het lef hebben te stoppen.' De afgelasting is nu even een strop, maar Van Maanen verwacht dat het na volgend jaar (financieel) wel weer goedkomt.
Als goedmakertje krijgen de ingeschreven deelnemers een dagje gratis wellness van sponsor De Veluwse Bron. De organisatie van de marathon zal vandaag ook via de site en sociale media de afgelasting communiceren.

'Afgelasting is verstandiger'

Ook de seizoensafsluiting van Be Quick uit Zutphen gaat niet door. Leden van de voetbalvereniging zouden een sponsorloop houden, maar de club ziet daar vanwege de verwachte warmte van af. De Lingewaal Loop in Herwijnen is eveneens afgelast. 'Vanwege de verwachte hitte heeft de organisatie besloten dat het verstandiger is om de wedstrijd af te gelasten', schrijft de organisatie.
Daarnaast gaat de Liemers Posbankloop niet door. Ook de Duivense wandeltocht gaat niet door vanwege de voorspelde hitte.

Kermis in Doesburg

Andere evenementen nemen maatregelen tegen de verwachte hitte. Zo wordt de EHBO-post van de kermis in Doesburg uitgebreid en is er een waterpunt beschikbaar.
Het schaapscheerdersfeest in Nijkerk gaat niet door. De schapen zouden zaterdag op verschillende manieren geschoren worden. Aangezien het zondag ook warm wordt heeft 't Groene Veld besloten het evenement af te gelasten, omdat de pas geschoren schapen zouden kunnen verbranden. Of er nog een nieuw moment wordt geprikt, of dat de 250 schapen zonder feest geschoren worden, is nog niet besloten.

Politie waarschuwt baasjes

De politie roept baasjes op hun hond niet in de auto achter te laten. De temperatuur in geparkeerde auto's kan dit weekend binnen enkel minuten oplopen tot wel vijftig graden. 'De dieren kunnen geen kant op en raken snel oververhit. Ook de ramen op een kier zetten heeft dan geen zin', stelt de politie
Dinsdag had Gelderland ook al te maken met tropische temperaturen. In de Achterhoek werd het ruim 34 graden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!