Nieuws

Meer, meer, meer; driemaal zo veel eikenprocessierupsen

Uitslag als gevolg van de eikenprocessierups.
Op veel plekken is het aantal eikenprocessierupsen verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat bomen in Gelderland, Brabant, Noord-Limburg en Amsterdam onderzocht. Het kenniscentrum is onderdeel van de Wageningen Universiteit. © Omroep Gelderland
Op veel plekken is het aantal eikenprocessierupsen verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat bomen in Gelderland, Brabant, Noord-Limburg en Amsterdam onderzocht. Het kenniscentrum is onderdeel van de Wageningen Universiteit.
Het kenniscentrum zocht in 20.000 bomen naar de rups en stelde vast dat overal sprake is van een sterke toename van het aantal rupsen. Op veel plekken gaat het dus om een verdrievoudiging.
Driekwart van de bomen die niet preventief waren bespoten tegen de rups, was aangetast door het beestje. Van bomen die wel van tevoren behandeld zijn, was maar een kwart aangetast.

Jeuk en benauwdheid

Wat de onderzoekers ook opviel, is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen. Dit was eerder nog niet het geval.
De eikenprocessierups verspreidt brandharen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen bij mensen en dieren. Zo kunnen de haartjes jeukende bultjes en benauwdheid veroorzaken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!