Nieuws

Beste skydivers oefenen spectaculaire formatiesprong boven Teuge

De beste skydivers van de wereld zijn deze week in Nederland om mee te springen in de jubileumweek van Skydive Teuge. De vereniging bestaat namelijk 50 jaar. Speciaal voor die mijlpaal hopen ze met al die internationale springers komend weekend een spectaculaire koepel formatiesprong te maken. © Omroep Gelderland
TEUGE - De beste skydivers van de wereld zijn deze week in Nederland om mee te springen in de jubileumweek van Skydive Teuge. De vereniging bestaat namelijk 50 jaar. Speciaal voor die mijlpaal hopen ze met al die internationale springers komend weekend een spectaculaire koepel formatiesprong te maken.
'Dit is de eerste keer dat ik in Nederland ben, ik vind het heel spannend. Ik ben uitgenodigd hier bij te zijn, we hebben veel verschillende landen die meedoen', vertelt Don Bromley uit Amerika. De parachutisten oefenen deze week om met elkaar in formatie te vliegen, en dat is best ingewikkeld.
Tekst gaat verder onder de reportage.
Beste skydivers oefenen spectaculaire formatiesprong boven Teuge
Maar met een beetje geluk lukt het om dit weekend met vijftig parachutisten boven en naast elkaar in het luchtruim boven Teuge te hangen. 'Zoiets is in die vorm nog niet eerder boven Nederlands grondgebied gedaan', aldus voorzitter Edwin Boerkamp.

50 jaar springen

Sinds 1969 wordt er parachute gesprongen op het vliegveld van Teuge. Dat begon klein, ieder weekend door een groepje fanatiekelingen, maar de vereniging is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste parachutistencentra in Europa.
Er is de loop der jaren veel veranderd, vertelt Peter Smit van het Nationaal Paracentrum Teuge. Van de techniek tot en met het materiaal en de regelgeving. 'We worden steeds professioneler, ook als je kijkt naar sprongaantallen, wat natuurlijk een maatstaf is. We zijn nu de derde van Europa', aldus Smit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!