Nieuws

Arnhemse coalitiebreuk mogelijk toch te lijmen

Een lijmpoging na de Arnhemse coalitiebreuk is mogelijk, erkent fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks). 'Maar het zal moeilijk worden.' Eerder liet zijn partij weten niet met D66 verder te willen. Ook D66 en de VVD staan open voor een voortzetting van de samenwerking. © ANP
ARNHEM - Een lijmpoging na de Arnhemse coalitiebreuk is mogelijk, erkent fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks). 'Maar het zal moeilijk worden.' Eerder liet zijn partij weten niet met D66 verder te willen. Ook D66 en de VVD staan open voor een voortzetting van de samenwerking.
door Huibert Veth
Afgelopen vrijdag stopten GroenLinks en PvdA de coalitiesamenwerking met VVD en D66. De partijen werden het niet eens over het pakket aan bezuinigingsmaatregelen vanwege de zorgtekorten. Maar vooral de verstoorde onderlinge verhoudingen speelden een rol.
Woensdagmiddag om 16.00 uur start het debat hierover op het gemeentehuis. Dan wordt meer duidelijk over hoe de partijen denken uit het huidige 'wespennest' te komen.

Lijmpoging

De vier coalitiepartijen kunnen alsnog proberen eruit te komen. Volgens Coenders is dat zeker een optie waar woensdag over gesproken wordt. 'Maar de breuk was niet voor niets, dus het zal lastig worden', zegt hij. D66 laat weten dat een lijmpoging steeds hun uitgangspunt is geweest. Ook Leendert Combee (VVD) sluit deze mogelijkheid niet uit.
Verschillende oppositiepartijen zeggen te hopen dat de coalitie alsnog door kan. Voor deze optie zouden GroenLinks en PvdA wel van hun eerdere standpunt af moeten stappen dat ze niet meer met D66 verder willen - anders zal er een nieuwe coalitie gevormd worden. Dat moet binnen de huidige samenstelling, nieuwe verkiezingen zullen er niet komen. 
De Arnhemse gemeenteraad heeft 39 zetels. Er zijn dus minimaal 20 zetels nodig voor een meerderheid. Een minderheidscoalitie is ook mogelijk, maar veel partijen geven aan dat niet wenselijk te vinden. De Arnhemse gemeenteraad is versplinterd. Er zijn twaalf partijen in de volgende samenstelling: GroenLinks (7), VVD (6), D66 (5), PvdA (4), Arnhem Centraal (3), SP (3), ChristenUnie (2), CDA (2), PVV (2), DENK Verenigd Arnhem (2), Partij voor de Dieren (2) en de Arnhemse Ouderen Partij (1).

Optie 1: initiatief over links

Op dit moment geeft naast GroenLinks en de PvdA ook Arnhem Centraal aan dat samenwerking met de SP en D66 ingewikkeld ligt. De PVV wordt door meerdere partijen als partner afgewezen. GroenLinks en PvdA willen graag samen verder. In deze combinatie kan de VVD aansluiten. Dan kan er samen met Arnhem Centraal of twee van de partijen met twee zetels een meerderheid ontstaan. Zonder de VVD hebben GroenLinks en PvdA minimaal vier andere partijen nodig.

Optie 2: initiatief over rechts

Hetzelfde geldt als VVD en D66 samen het initiatief nemen. Als GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal hier niet bij willen kan er bijvoorbeeld met de SP, ChristenUnie, CDA en Partij voor de Dieren een meerderheid gevormd worden. Zonder de SP zijn er met DENK Verenigd Arnhem en de Arnhemse Ouderen Partij zelfs zeven partijen nodig voor de 20 zetels.

Optie 3: 'Regenboogcoalitie'

Zes of zeven partijen lijkt veel, maar van Leo de Groot (Partij voor de Dieren) mogen er nog meer aansluiten. Hij pleit voor een brede 'regenboogcoalitie', waarin op onderwerpen naar wisselende meerderheden gezocht wordt. 'Dan hoeven partijen hun principes niet overboord te gooien.'
Gerrie Elfrink (SP) wijst erop dat zijn partij GroenLinks eerder aan een links-progressieve meerderheid heeft willen helpen. 'GroenLinks zou in ons een bondgenoot moeten zien.' Voor deze samenwerking staat hij nog altijd open, ondanks dat hij ziet dat er op dit moment vooral met modder gegooid wordt. 'Kijk naar wat er moet gebeuren in de stad.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!