Achterhoek

LEES TERUG | Het was een prachtige dag, morgen wordt het nog warmer

ARNHEM - Tropenroosters, smeltend asfalt, smeren en nog eens smeren, uitverkochte waterijsjes, plakkende nachten; er wachten ons een paar zeer warme dagen. Lees er alles over in het hitteblog van Omroep Gelderland!

HITTEBLOG

20.45 Het was vandaag al heerlijk weer, maar morgen wordt het nog warmer. Het kan in onze provincie op sommige plekken wel 35 graden worden.
20.10 Bekijk hier de reportage uit het tv-journaal van vandaag:
20.05 Op diverse plekken zijn ventilatoren al niet meer aan te slepen, zoals in Duiven:
18:20 De spelletjesmiddag die leerlingen uit groep 8 van de Mariaschool uit Boven Leeuwen zouden organiseren gaat vanwege de hitte niet door. Aankomende woensdag zouden de kinderen tussen 15:00 en 17:00 onder meer een bingo houden in zorgcentrum Sint Barbara in Dreumel. De leerlingen mochten de middag organiseren omdat zij dit jaar de kindergemeenteraad hadden gewonnen. Ook de burgemeester zou hierbij aanwezig zijn.
Een nieuwe datum wordt nog bekend gemaakt. Dit zal na de zomervakantie zijn.
17:10 Weeronline waarschuwt voor de tropische warmte op festivals. Goed smeren, op tijd naar de schaduw en voldoende drinken is het advies.
16:50 Al van de maden af? Dan is het misschien ook geen overbodige luxe om te weten hoe je fruitvliegjes tegengaat...
16.30 Afvalbedrijf Rova, onder andere actief in de Achterhoek, geeft tips om maden en stank in de kliko te voorkomen bij het warme weer:
  • Wikkel etensresten in een krant; vliegen komen namelijk op de etensresten af en leggen er eitjes in.
  • Wissel vochtige etensresten af met droog tuinafval. 'Af en toe een paar verse takjes klimop in de container helpt om maden te voorkomen', zo schrijft de Rova. De plant is giftig voor de larven.
  • Eten eerst laten uitlekken voordat het de container ingaat.
  • Open de deksel een beetje, dan kan de inhoud luchten. 'Leg er bijvoorbeeld een blokje hout tussen', aldus de Rova.
  • Maak bij het schoonmaken van de kliko gebruik van groene zeep.
  • Het klinkt misschien logisch, maar zet een kliko uit de zon en in de schaduw.
16.00 De Dierenbescherming geeft een aantal zomertips voor dieren. Beestjes kunnen namelijk ook flinke last ondervinden van de hitte.
De organisatie roept op om dieren naar een koele plek met vers drinkwater te brengen. Honden mogen natgemaakt worden. Konijnen, knaagdieren en, hoewel ze dat misschien niet zo fijn vinden, katten ook. 'Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, dan trekken de bloedvaten samen', aldus de Dierenbescherming..
Maar hoe merk je dan dat een dier het te warm heeft? 'Dan voelt het dier heet aan, zijn de slijmvliezen rood, ademt het snel, wil het vaak niet eten en is het futloos. Honden kunnen braken, vogels zitten vaak met hun vleugels gespreid en hun snaveltje open', zo legt de organisatie uit.
Heeft het dier een snelle hartslag en ademhaling? Reageert het niet of nauwelijks op prikkels? Dan moet volgens de Dierenbescherming meteen de dierenarts gebeld worden. Er kan dan sprake zijn van een hitteschok.
15.25 Peter uit Duiven in zijn jacuzzi.
15.15 Mocht je meedoen aan de Fiets4daagse Oosterwolde, kijk dan even goed naar de Facebook-post.
15.05 De kleinkinderen van Dittie in Nunspeet vermaken zich prima!
15.00 Binnenspeeltuin Monkey Town in Arnhem sluit eerder vanwege het warme weer; de hal is vandaag vanaf 15.00 uur gesloten. 'Onze aap gaat vanmiddag zwemmen', zo schrijft de organisatie.
14.50 Het is een heerlijke dag om te gaan zwemmen. Kijk ze eens een lol hebben.
Foto: ANP
14.40 Zwemmers zoeken verkoeling in zwembad De Peppel in Ede. In het bad wordt geen chloor of zout gebruikt, maar wordt het water schoon gehouden door filters met plantjes.
Foto: ANP
14.35 De deelnemers aan de Fiets4Daagse in Winterswijk kunnen vanaf morgen een uur eerder starten. De organisatie heeft daartoe (uiteraard) besloten vanwege de hitte. De fietsers kunnen nu al vanaf 8.00 uur vertrekken vanaf Sportcomplex ’t Huitinkveld aan de Bataafseweg. Ze kunnen kiezen uit drie afstanden: 25, 40 en 60 kilometer. Hier lees je er meer over.
14.15 'Wees extra zuinig met water tijdens de tropische dagen.' Dat is maandag de oproep van drinkwaterbedrijf Vitens. Volgens het bedrijf verbruiken we samen veertig procent extra water op een warme dag. Duurt dat een paar dagen, dan kan de druk op de waterleiding wegvallen. Lees hier het hele verhaal.
13.50 'Ik ga zo bij mijn vissen Jut en Jul in mijn vijvertje afkoelen,' zegt Verena uit Vorden. Wij zeggen: goed bezig!
13.20 In heel Nederland is dinsdag kans op smog door ozon en dus op een slechte luchtkwaliteit. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Vanaf maandagmiddag is er vooral in het oosten van het land al kans op. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is, aldus het RIVM. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen.
13.00 Annie schrijft op de Facebookpagina van Omroep Gelderland dat zij 'diep' respect heeft voor de bestrijders van de processierups. Ze deelt een foto waarop een bestrijder met benauwende, beschermende kleding te zien is. 'En uiteraard ook respect voor vele andere mensen die ondanks deze temperaturen gewoon door moeten', schrijft ze.
12.45 Zutphen zet vanwege de warmte de waterwerken in de gemeente uit. 'Er kan legionella ontstaan in het water, of blauwalg in de Grote Gracht', zo klinkt het. De waterspeelplaats aan de Overwelving blijft wel aan - het systeem schakelt daar vanzelf uit en ververst ook automatisch het water wanneer dat nodig is.
11.54 Hitte en honden, dat is doorgaans een slechte combinatie. Kijk hieronder wat er gebeurt als je een hond in een bloedhete auto achterlaat.
11.31 Harry heeft het in Opheusden goed voor elkaar, lekker in het zwembad. Met vier poten tegelijk, want Harry is een hond.
11.09 Voor de goede orde: de ijsbaan in Tolkamer is momenteel gesloten.
10.14 Extra drinken, fruit en groente; dat is wat er in Harderwijk klaar staat voor deelnemers aan de sportkaravaan. Dat is een sportief evenement voor schoolgaande jeugd.
09.30 Bij dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem maken ze zich niet heel druk over de warmte voor de dieren. De verblijven zijn zo ontworpen dat de hitte niet tot problemen gaat leiden. 'Bovendien hebben veel dieren het ook in hun DNA dat ze warmte goed kunnen verdragen', zegt een woordvoerder. 'Af en toe geven we een verkoelende douche, bijvoorbeeld aan de olifanten. Die vinden dat lekker. Of eten is ingevroren, zodat het een soort ijsje wordt. Maar het zijn wat extra's die niet noodzakelijk zijn.'
09.19 In Oosterbeek houdt Harriet Botter het goed uit op haar werkplek. Een klein ventilator op haar bureau houdt de boel koel.
08.31 Vandaag wordt het puffen en steunen, maar hoe de temperaturen er de rest van deze week van deze week voorstaan? Vooral dinsdag wordt het extreem warm, met plaatselijk 36 graden. Op woensdag daalt het kwik richting de 30 graden. Donderdag en vrijdag is het nog iets minder heet. In het weekeinde krijgen we er weer een paar graadjes bij. We blijven naar mooie blauwe luchten kijken met af en toe wat (sluier)wolken. Veel ruimte voor de zon, dus.
08.23 Basisschool De Kern in Ede had maandag een vroege start in verband met het tropenrooster. Al om 07.45 uur gingen de deuren open voor de lessen. Schooldirecteur Arjan Nijland: 'Gedurende de hele school week voeren wij een tropenrooster in. Aanleiding uiteraard de hoge temperaturen van dik boven de 30 graden. Dit leidt tot extreme warmte in het schoolgebouw. De school heeft een plat dak, waardoor de etage onder het dak nog veel warmer zal worden.'
Het tropenrooster betekent dat de lessen een half uur eerder beginnen, om acht uur. En 's middags eindigen de lessen twee uur eerder, om half een. 's Ochtends zal de pauze ook ruimer zijn. Ouders reageren er positief op, volgens Nijland. 'Het draag vlak is breed. Want het gaat om de veiligheid en het welzijn van hun kinderen. En ook de leerlingen vinden het fijn dat ze 's middags tijdens de hittepiek rustig thuis kunnen zijn.'
Wanneer ouders geen opvang kunnen regelen, kunnen leerlingen gewoon tot half drie op school blijven. Dan wordt er geen les gegeven, maar op koele plaatsen worden er activiteiten gedaan, aldus de schooldirecteur:
07.47 Misschien staan de bloemen en tuinplanten er deze hete dagen weinig florissant bij. Hier staan handige tips om de tuin in goede conditie te houden.
07.34 Wat doe jij om het hoofd vandaag koel te houden? Stuur jouw tips via Whatsapp naar 06 - 220 543 52.
07.22 Het is nu nog een 'frisse' 21 graden op de meeste plekken in Gelderland, maar dat gaat veranderen. De temperatuur passeert rond het middaguur de 30 graden, meldt MeteoGroup in Wageningen. In de middag wijst het kwik vervolgens 32 of 33 graden aan. Dinsdag belooft het nóg warmer te worden, met lokaal 36 graden. Zweten!
07.10 Gezondheidsinstituut RIVM activeerde zondag het 'hitteplan' vanwege de verwachte tropische temperaturen in grote delen van Nederland, waaronder Gelderland.