Nieuws

Hitteplan actief in Gelderland: 'Let extra op elkaar'

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft vanwege de tropische temperaturen het 'hitteplan' geactiveerd voor grote delen van Nederland, waaronder Gelderland. Daarnaast is in de provincie code geel van kracht. De waarschuwing geldt voorlopig tot dinsdag 13.00 uur. © archief ANP
DEN HAAG - Het gezondheidsinstituut RIVM heeft vanwege de tropische temperaturen het 'hitteplan' geactiveerd voor grote delen van Nederland, waaronder Gelderland. Daarnaast is in de provincie code geel van kracht. De waarschuwing geldt voorlopig tot dinsdag 13.00 uur.
Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico's van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten.
'Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken', aldus het RIVM.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Hitteplan actief in Gelderland: 'Let extra op elkaar'

Maatregelen tegen de zon en de hitte:

•    Drink voldoende; 
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op; 
•    Smeer de huid in met zonnebrand;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 
Deze zondag wordt het in Gelderland al meer dan 30 graden. En de dagen daarna wordt het steeds warmer. Dinsdag lijkt de heetste dag te worden met temperaturen die kunnen oplopen tot 37 graden. Ook de dagen daarna blijft het tropisch warm.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!