Nieuws

Gelderse burgers willen waterkrachtcentrale bij stuw in Grave

Inwoners uit de regio Arnhem-Nijmegen hebben laten onderzoeken of het mogelijk is een waterkrachtcentrale te bouwen bij de stuw in Grave. Op die manier willen zij hun eigen energie op een duurzame manier opwekken. © Omroep Gelderland
GRAVE - Inwoners uit de regio Arnhem-Nijmegen hebben laten onderzoeken of het mogelijk is een waterkrachtcentrale te bouwen bij de stuw in Grave. Op die manier willen zij hun eigen energie op een duurzame manier opwekken.
Bij het onderzoek zijn ook de gemeenten waarin de stuw ligt - Heumen en Grave - betrokken. In het onderzoek is gekeken naar de technische mogelijkheden, de hoeveelheid elektriciteit die kan worden opgewekt op deze plek en de impact op vissen. Volgens de berekeningen kunnen ruim 1.000 huishoudens in beide gemeenten van duurzame stroom worden voorzien.
De gemeenten laten weten dat de oude sluis goede kansen biedt voor de aanleg van een waterkrachtcentrale. Het uitgangspunt is om de centrale samen met burgercoöperaties te realiseren, zodat inwoners van beide gemeenten meeprofiteren van lokaal opgewekte duurzame energie.
Het onderzoek is gehouden op initiatief van Burgers Geven Energie, een netwerk van burgers in de regio Arnhem-Nijmegen die actief willen bijdragen aan duurzame energie. Platform Duurzaam Grave en Energiecoöperatie Heumen gaan meewerken aan de realisatie van het project.
Eind deze maand worden de complete resultaten van het onderzoek en de vervolgstappen bekendgemaakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!