Nieuws

Archeologen vinden resten houtzaagmolen in Arnhem

Archeologen hebben op het voormalige Coberco-terrein bij de Westervoortsedijk in Arnhem een bijzondere vondst gedaan. Ze hebben de resten van paltrokmolen De Hoop gevonden. Het bouwwerk uit 1797 brandde in 1891 af. © RTV Arnhem
ARNHEM - Archeologen hebben op het voormalige Coberco-terrein bij de Westervoortsedijk in Arnhem een bijzondere vondst gedaan. Ze hebben de resten van paltrokmolen De Hoop gevonden. Het bouwwerk uit 1797 brandde in 1891 af.
Een paltokmolen is een bijzonder soort houtzaagmolen. Stadsarcheoloog Martijn Defilet laat op Facebook weten dat hij en zijn collega's de fundering van de molen hebben gevonden, met brandsporen uit 1891.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Foto: Martijn Defilet (FB) en Het Gelders Archief
'We hebben ook het molenhuis en loodsen gevonden', vertelt Defilet. Hij is benieuwd of er nog meer vondsten worden gedaan die aan de molenaars kunnen worden verbonden.

Andere vondsten

Ook op andere plekken in Arnhem hebben archeologen de laatste tijd bijzondere ontdekkingen gedaan. Eerder deze maand troffen ze bij het Centraal Station resten aan van een 18e eeuwse verdedigingslinie die is ontworpen door vestigbouwer Menno van Coehoorn.
Ook vonden ze daar resten van een herberg. Daarnaast vinden er nog uitgebreide opgravingen plaats onder de Eusebiuskerk.
Op het terrein van de voormalige Coberco-fabriek moeten appartementen en commerciële ruimtes verrijzen. Een deel van het oude melkfabriek-complex blijft daarbij behouden.