Nieuws

Honderd oeverzwaluwen broeden op Zutphense bouwplaats

Ruim honderd oeverzwaluwen hebben zich gevestigd op een bouwplaats in het Zutphense nieuwbouwgebied Noorderhaven. De Gemeente Zutphen moest even schakelen, maar laat de dieren de komende maanden rustig broeden. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Ruim honderd oeverzwaluwen hebben zich gevestigd op een bouwplaats in het Zutphense nieuwbouwgebied Noorderhaven. De Gemeente Zutphen moest even schakelen, maar laat de dieren de komende maanden rustig broeden.
Een medewerker van de gemeente Zutphen ontdekte de zwaluwen bij een controle. De beestjes hebben nestjes van 1 tot 1,5 meter diep gegraven op de plek waar in de toekomst 138 luxe appartementen aan de IJssel moeten herrijzen. 

Bouwketen verplaatsen

Peter Kelder, projectleider bij de gemeente Zutphen, vertelt dat het wel even wennen was toen de diertjes werden gevonden. 'We waren eigenlijk van plan om het gat waar ze nu inzitten vol te gooien met zand, om het terrein geschikt te maken voor de bouwketen van Heijmans.' Daar ging een dikke streep doorheen. 'De omgeving van de nesten hebben we afgezet met hekken en de bouwketen zijn in overleg met het bouwbedrijf ergens anders geplaatst.'
Voor de overige werkzaamheden aan de nieuwe woonwijk, die in 2024 zo'n 1100 nieuw woningen moet tellen, heeft de broedplaats geen gevolgen. 'Ze kunnen prima naast elkaar functioneren, de vogels zijn er gekomen toen de werkzaamheden al bezig waren', vertelt Kelder. Dat de aannemer tientallen meters verderop aan het heien is, lijkt de oeverzwaluwen niet af te schrikken. 
Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)
Honderd oeverzwaluwen broeden op Zutphense bouwplaats

Bouw luxe appartementen niet in gevaar

De oeverzwaluw behoort tot de meest wijdverspreide zwaluwsoorten en is te vinden in waterrijke gebieden, waar hij zich voedt met kleine insecten. Meestal broeden de dieren in zelfgegraven tunnels in rivieroevers, maar met de IJssel binnen handbereik lijken de dieren nu genoegen te nemen met de steile wanden van de bouwplaats. 
Het bouwschema van de appartementen komt volgens de gemeente niet in gevaar. De vogels gaan normaal gesproken eind augustus of begin september overwinteren in Afrika. Wat aansluit op de planning van de aannemer, die in het najaar wil starten met de bouw van de luxe appartementen. Tegen die tijd verwacht de gemeente het terrein weer vrij te kunnen geven. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!