Nieuws

Steeds meer Barnevelders hebben meningokokken-vaccinatie

Barneveld maakt een inhaalslag bij de vaccinatiegraad tegen meningokokken. Na de tweede vaccinatieronde tegen de infectieziekte is 74% van de Barneveldse jongeren ingeënt. Dat is ruim tien procent hoger dan in eerste instantie het geval was. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Barneveld maakt een inhaalslag bij de vaccinatiegraad tegen meningokokken. Na de tweede vaccinatieronde tegen de infectieziekte is 74% van de Barneveldse jongeren ingeënt. Dat is ruim tien procent hoger dan in eerste instantie het geval was.
De gemeente Barneveld scoort al jaren ver onder het landelijk gemiddelde. Ondanks de grote inhaalslag op meningokokken doet de gemeente het landelijk nog altijd ondermaats, in Nederland is ruim 83% ingeënt.
Toch is de groei volgens wethouder Hans van Daalen positief nieuws. 'Er komen in het najaar nog meer vaccinatierondes tegen meningokokken, dus het percentage kan alleen maar stijgen.'
De meningokok is een bacterie die ernstige infecties kan veroorzaken. De infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle jongeren van 14 tot en met 18 jaar gevaccineerd zijn. In 2020 zal de prik tegen meningokokkenziekte type A,C, W en Y worden opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. 
In Barneveld loopt er momenteel een proef voor een vaccinatieconsult zodat ouders voorgelicht worden. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!