Nieuws

NK Wielrennen moet visitekaartje zijn voor Veluwe: 'Mooiste aaneengesloten gebied van Europa'

De presentatie van het NK wielrennen in Bennekom
Ede maakt zich op voor het meerdaagse evenement om het Nederlands kampioenschap wielrennen. 'Gelderse deelnemers behoren tot de favorieten', zo zegt voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel.
EDE - Ede maakt zich op voor het meerdaagse evenement om het Nederlands kampioenschap wielrennen. 'Gelderse deelnemers behoren tot de favorieten', zo zegt voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel.
Van 26 tot en met 30 juni vormt de Veluwe het decor van het NK dat vorig jaar nog in Brabant, in Hoogerheide, werd verreden. De gemeente Ede maakt het evenement mogelijk en is duidelijk trots. Wielerkenner en wethouder Peter de Pater kwam uitgebreid aan het woord tijdens de presentatie in Bennekom.

Meerdaagse evenementen

'We kunnen niet wachten', zei hij vol enthousiasme. 'We willen iedereen kennis laten maken met onze prachtige streek. Meerdaagse evenementen worden steeds populairder. Dit is één van de mooiste aangesloten gebieden van Europa', meent De Pater over de Veluwe.  
Naast goed lobbywerk en ook vrij bewust gekozen voor Ede. Het is een wat 'minder zwaar' parcours in vergelijking met vorig jaar, zo vertelde de wielerbond KNWU.
(tekst gaat verder na de video)
'NK Wielrennen moet visitekaartje zijn voor Veluwe'

Veel bochten

'Het is ieder jaar weer een complexe puzzel', vertelt directeur Thorwald Veneberg van de KNWU aan sponsors, renners en media. 'De gemeente wil natuurlijk de mooie plekken laten zien in deze regio die er gelukkig volop zijn. Vorig jaar hadden we wel heel veel bochten. Richting de Tour was er de wens om een NK te rijden met iets minder bochten.'

Annemiek van Vleuten

'Dit is iets veiliger met meer lange rechte stukken', vervolgt Veneberg. 'Maar dan nog kan het heel lastig zijn. Voor de vrouwen geldt de voorbereiding op de Tour niet. Zij zijn er dan ook met een volledig deelnemersveld met alle wereldtoppers. Natuurlijk ook met onze local hero Annemiek van Vleuten uit Wageningen.'

Afzeggingen

Van Vleuten was graag bij de presentatie in haar 'achtertuin' geweest, maar zit alweer geruime tijd in het buitenland. Bij de mannen waren er voor het NK eind deze maand wat meer afzeggingen. De winnaar van vorig jaar Mathieu van der Poel ontbreekt en ook Dylan Groenewegen kiest voor een in zijn ogen optimale voorbereiding op de Ronde van Frankrijk.
Volgens de organisatie van het evenement in Gelderland rijdt Tom Dumoulin in verband met het herstel van zijn knie alleen op zondag de wegwedstrijd en slaat hij de tijdrit over.

Belasting

'We hebben nog steeds een heel attractief deelnemersveld', zegt Veneberg. 'Maar veel renners wonen ook in Monaco. Dan is het een flinke belasting om hier te zijn, hoe zeer we het ook stimuleren. Aan de andere kant zullen we die paar klimmers ook niet echt missen. ' 

Asselman en Van Schip

Ook Jean-Paul van Poppel was present tijdens de presentatie. De voormalig topsprinter en huidig ploegleider van Roompot vertelde over de kanshebbers, het parcours en de omgeving. Voor hem zijn twee Gelderlanders, uit zijn eigen ploeg, favorieten. 'Jan-Willem van Schip en ook Jesper Asselman (Huissen) rijden heel goed op dit moment. Dit parcours nodigt zeker uit. Wij zijn hier met de grootste ploeg en dat schept ook verwachtingen.' 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!