Nieuws

'Proces Posbankmoord moet bij één verdachte over'

Alex Wiegmink.
Het proces tegen één van de twee verdachten in de Posbankmoord moet over. Dat vindt de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In zijn advies dinsdag aan de hoogste rechter staan kritische noten over de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte. De familie van de vermoorde Alex Wiegmink noemt het mogelijk overdoen van het proces 'onverteerbaar'. © Omroep Gelderland
RHEDEN - Het proces tegen één van de twee verdachten in de Posbankmoord moet over. Dat vindt de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In zijn advies dinsdag aan de hoogste rechter staan kritische noten over de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte. De familie van de vermoorde Alex Wiegmink noemt het mogelijk overdoen van het proces 'onverteerbaar'.
Het gerechtshof in Arnhem zou de methode onvoldoende hebben gemotiveerd. De uitspraak van de Hoge Raad over het advies is voorlopig vastgesteld op 17 december.
Het hof had Frank S. en Souris R. veroordeeld tot achttien jaar cel voor het medeplegen van de moord op Alex Wiegmink. De 44-jarige hardloper uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank. Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.
De moord bleef lang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde bij de politie een bekentenis af. Daarop arresteerde de politie verdachte Souris R. uit Veghel.
Bekijk hier de reportage bij TV Gelderland (tekst gaat verder na de video):
'Proces Posbankmoord moet bij één verdachte over'

Undercoveragenten

Bijna 14 jaar bleef het een mysterie waarom Wiegmink werd vermoord, maar na een uitzending van Opsporing Verzocht biechtte Frank S. zijn betrokkenheid op. Enige tijd later werd Souris R. ook opgepakt. Hij ontkende. Undercoveragenten lieten R. geloven dat hij veel geld kon verdienen met xtc-handel als hij zijn daad opbiechtte. Hij zei toen Wiegmink te hebben doodgeschoten, maar noemde dat tijdens de rechtszaak grootspraak.
We zijn inmiddels 16 jaar verder. We hadden er een punt achter gezet
Broer Peter van vermoorde Alex Wiegmink
Dat de zaak mogelijk over moet komt voor de familie van de vermoorde Alex Wiegmink als een volslagen verrassing. Zijn broer Peter laat weten dat hij een heropening onverteerbaar vindt. 'Alex is in 2003 vermoord, we zijn inmiddels 16 jaar verder. Er staat nog steeds geen punt achter, terwijl wij er wel een punt achter hadden gezet.'

Hoge Raad neemt advies bijna altijd over

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt dat de Hoge Raad een advies van de advocaat-generaal 'bijna altijd' overneemt. Sackers wil niet speculeren of de straf van de verdachte lager uitvalt. 'Het ligt eraan hoe een ander hof (in dit geval het gerechtshof in Den Bosch, red.) dat de zaak dan overdoet kijkt naar de motivatie van het hof in Arnhem. Is de motivatie inhoudelijk niet goed genoeg, dan kan dat gevolgen hebben voor de strafmaat', zegt Sackers.
Op Radio Gelderland sprak Frank van Dijk met Henny Sackers van de Radboud Universiteit Nijmegen over de mogelijke gevolgen van het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!