Nieuws

Zoektocht naar historische 'interieurschatten'

BREDEVOORT - In de Oost-Achterhoek wordt een groot onderzoeksproject op poten gezet om historische interieurs in kaart te brengen. Een Gelders genootschap wil inzichtelijk maken wat er nog is, zodat ze het verhaal van de vroegere bewoners kunnen vertellen en een beetje liefde voor de oude elementen op de eigenaren over kunnen brengen. De zoektocht naar de 'interieurschatten' wordt uitgevoerd door het Gelders Genootschap historische interieurs.
Omroep Gelderland neemt een kijkje in een landhuis in 1915 van een oude textielfamilie. Het landhuis uit de vorige eeuw is recent gerenoveerd. De oude keuken, haard, stucplafonds, glas-in-lood-ramen en waterleidingsysteem zijn nog aanwezig. Nick van den Berg van het Gelders Genootschap, gaat bij de radiobijdrage van alles vertellen over stucplafonds.
'We willen inzichtelijk maken wat er aanwezig is, zodat we het verhaal van de vroegere bewoners kunnen vertellen', aldus Marlieke Damstra adviseur erfgoed. Het is een bron van informatie: wie hebben er hier gewoond, wat hebben ze met het huis gedaan. Elke nieuwe bewoner wil toch z'n stempel drukken op het huis. Daarnaast willen we eigenaren helpen om voor hun interieur te zorgen. We willen de elementen niet extra beschermen, maar ze zelf enthousiast maken over de onderdelen in het huis en hoe ze die kunnen bewaren. Bijvoorbeeld als ze de oude keuken te laag vinden, dat ze er plintjes onder kunnen plaatsen.'
Heeft de Achterhoek dan zulke bijzondere interieurs?
'Er staan in de Achterhoek een aantal scholtengoederen, herenboerderijen met mooie kamers, vloeren, inbouwkasten, schouwen. Maar we zoeken ook de eenvoudigere interieurs. In heel Nederland ontbreekt daar veel kennis over. In Friesland zijn ze nu ook bezig met een groot project waar ze huis voor gaan kijken: wat hebben we nog, wat weet de eigenaar ervan, wat weten wij ervan? Wij gaan straks ook huis voor huis. En we kijken ook naar industriegebouwen en religieuze gebouwen' vertelt Damstra.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!