Instellingen

Erfgoedorganisatie zoekt historische interieurs in de Achterhoek

Foto Omroep Gelderland: historische interieurs in de Achterhoek
Foto Omroep Gelderland: historische interieurs in de Achterhoek
Foto ter illustratie. Max Pixel.
Foto ter illustratie. Max Pixel.
Foto Omroep Gelderland: historische interieurs in de Achterhoek, waterpomp uit 1915
Foto Omroep Gelderland: historische interieurs in de Achterhoek, waterpomp uit 1915

BREDEVOORT - De gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre starten een onderzoek naar historische interieurs in hun gebied. De interieurs vertellen een verhaal over de vroegere bewoners. Tegelijk moet de extra kennis eigenaren enthousiast maken de oude elementen goed te onderhouden.

'Het is een bron van informatie: wie hebben er hier gewoond, wat hebben ze met het huis gedaan? Elke nieuwe bewoner wil toch z'n stempel drukken op het huis. Het ontbreekt in Nederland nu nog aan kennis over historische interieurs', zo motiveert Marlieke Damstra van Gelders Genootschap het onderzoek.

Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)

Erfgoedorganisatie zoekt historische interieurs in de Achterhoek

'Scholtengoederen'

De organisatie is een onafhankelijke adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit in de provincie. Volgens Damstra kent de Achterhoek enkele bijzondere herenboerderijen: scholtengoederen. 'Met mooie kamers, vloeren, inbouwkasten, schouwen. Maar we zoeken ook eenvoudige interieurs, en interieurs van industriepanden en religieuze gebouwen.'

Een waterpomp uit 1915, artikel gaat verder onder foto: 

Geen beperkingen

De opdrachtgevende gemeenten benadrukken dat ze eigenaren geen beperkingen willen opleggen, maar de hoop is wel dat ze een liefde ontwikkelen voor de oude elementen om ze goed te onderhouden.

Damstra: 'We willen daarbij helpen, bijvoorbeeld met advies. Dat je een oude keuken, die niet meer voldoet aan de moderne comfortstandaarden omdat die te laag is, kan ophogen met plinten.'

Luister naar verslaggever Vera Eisink die op zoek gaat interieurschatten:

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is betrokken bij het onderzoek, net als studenten Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen en restauratieschilders (in opleiding) van de Zwolse vakschool voor Verbeelding Cibap.

De Provincie Gelderland subsidieert het project. Op 24 juni is er om 19.30 uur in de Oude Calixtus aan de Mattelierstraat 5 in Groenlo een eerste informatiebijeenkomst voor bewoners, eigenaren en andere geïnteresseerden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!