Nieuws

Apeldoorn toch kandidaat voor wietproef

Apeldoorn heeft zich alsnog gemeld voor een wietexperiment van de rijksoverheid. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden vond deelname te risicovol, maar is daar op teruggekomen na felle discussie in de gemeenteraad. De burgemeester plaats nog wel kanttekeningen. © ANP
APELDOORN - Apeldoorn heeft zich alsnog gemeld voor een wietexperiment van de rijksoverheid. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden vond deelname te risicovol, maar is daar op teruggekomen na felle discussie in de gemeenteraad. De burgemeester plaats nog wel kanttekeningen.
Van Wingerden wil niet dat Apeldoorn financieel het schip in gaat door bijvoorbeeld claims van coffeeshophouders die niet willen meewerken aan de wietproef. De gemeente kan financiële tegenvallers niet opvangen, waarschuwt ze. De rijksoverheid stelt juist als voorwaarde dat alle coffeeshops in de gemeente meedoen.
Met de wietproef experimenteert het kabinet met legalisering van de teelt van en handel in wiet. In totaal tien gemeenten worden daarvoor geselecteerd.

Controle NVWA op kwaliteit wiet

Van Wingerden heeft daarnaast grote moeite met het zogenaamde THC-gehalte in de geboden 'staatswiet'. Daar komt geen maximum voor. 'Hoe waarborg je in dit experiment dan de volksgezondheid?', vroeg de burgemeester zich eerder af. Ze eist daarom controle van de NVWA op de kwaliteit van de wiet en met name het THC-gehalte.
Veel partijen in de gemeenteraad waren juist groot voorstander van deelname aan het wietexperiment. Apeldoorn heeft zich daarom alsnog aangemeld voor de wietproef. Dat moest voor 10 juni.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!