Nieuws

Europese bizon geboren op de Veluwe

De wisentkalf op de Veluwe.
Op de Veluwe is voor de derde keer een wisentkalf geboren. Het jonge dier werd onlangs voor het eerst gezien aan de zijde van de moeder. © SBB/Dirk Goudkuil
Op de Veluwe is voor de derde keer een wisentkalf geboren. Het jonge dier werd onlangs voor het eerst gezien aan de zijde van de moeder.
De vorige wisenten, twee stierkalveren, zagen in 2016 en 2018 het levenslicht. Het geslacht van de nieuwe aanwinst is nog niet bekend. Moeder en kalf zien er gezond en vitaal uit, zegt Frank Zanderink van ARK Natuurontwikkeling.
Een wisent, ook wel Europese bizon genoemd, valt onder de familie van de holhoornigen. De wisent is het grootste nog levende landzoogdier op het Europese continent en sinds 2007 aanwezig in de Nederlandse natuur. Volwassen exemplaren hebben een egaal kastanjebruine vacht die een perfecte camouflage vormt in een bosrijke omgeving. Kalveren hebben bij de geboorte een meer rossige-grijze vacht die pas na 6 á 7 maanden kastanjebruin wordt.
Bron: Zoogdiervereniging

Nog een koe drachtig

Op de Veluwe, het grootste leefgebied voor wisenten in ons land, leeft sinds april 2016 een kleine kudde. Met het nieuwe kalf staat de teller op vijf wisenten. Binnenkort komt er nog één bij: een andere koe in de kudde is namelijk drachtig.
De kudde maakt volgens Zanderink steeds meer gebruik van het gehele gebied. De groep is regelmatig op de heide gezien. Vorig jaar verbleven ze met de warmte veel in het schaduwrijke bos.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!