Nieuws

Lichtende nachtwolken verlichten de Gelderse lucht

ARNHEM - Het loont om deze tijd van het jaar na zonsondergang en voor zonsopgang even naar boven te kijken. De kans dat je een bijzonder weerfenomeen treft, is vrij groot. Zogeheten lichtende nachtwolken waren woensdagavond in heel de provincie te zien.
Lichtende nachtwolken ontstaan wanneer heel kleine ijskristallen op stofdeeltjes gevormd worden. De wolken zijn zichtbaar rond het begin van de astronomische zomer op 21 juni, als het hoog in de atmosfeer het koudst is. Ze worden zo genoemd omdat ze zich alleen vertonen als het vrijwel donker is.
De nachtwolken hangen op ongeveer 80 kilometer hoogte, meldt MeteoGroup. Het is een jaarlijks fenomeen rond de langste dag. Volgens het weerinstituut zijn ze zeldzaam en wordt er nog steeds hard gezocht naar de oorsprong en hoe ze te verwachten zijn.
Chris Biesheuvel maakte een timelapse van het verschijnsel in de Betuwe (tekst gaat verder onder de video):
De bijzondere wolken zijn te herkennen aan hun zilverblauwe kleur. Daarnaast hebben ze meestal een ribbelstructuur en daaromheen nog wat uitgewaaide wolken.
Ze zijn te zien in de noordelijke richting. Soms de hele nacht, maar meestal tot ongeveer een uur na zonsondergang en daarna weer rond een uur voor zonsopkomst.
Bekijk de slideshow hieronder voor de foto's en video's van de lichtende nachtwolken.
(Voor app-gebruikers: tik op het scherm op bij de volgende slide te komen)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!