Nieuws

Na wat hobbels toch start zonnepark Ewijk

BEUNINGEN - In Ewijk is energieleverancier ENGIE begonnen met de aanleg van het eerste grote zonnepark van de gemeente Beuningen. Het zonnepark moet voor tenminste 23 jaar stroom leveren en levert een belangrijke doelstelling aan de ambitie van Beuningen om in 2040 energieneutraal te zijn.
Wethouder Piet de Klein (duurzaamheid) draaide voor de gelegenheid de eerste van 4500 palen in de grond, als basis voor de stellages waarop de zonnepanelen komen. De 18.200 panelen die in juli worden geplaatst hebben een gezamenlijk vermogen van 6 Mega Watt piek (MWp) waarmee ze 1800 huishoudens van stroom voorzien.

Protest omwonenden

De komst van het zonnepark kende wat hobbels. Nadat het plan van ENGIE in april 2016 was goedgekeurd door de gemeente Beuningen, werd de omgevingsvergunning in oktober van dat jaar alsnog geweigerd na bezwaar van omwonenden.
Vervolgens heeft ENGIE het plan in samenwerking met de gemeente herzien waarna het alsnog is goedgekeurd. Het terrein wordt voor een groot deel afgewerkt met groene hagen, zodat het zonnepark vanaf de Steeg en de Koningstraat nauwelijks te zien zal zijn.
Na plaatsing worden de panelen eerst getest en eind van dit jaar worden ze op het netwerk aangesloten.

Bouw ook zoveel mogelijk energieneutraal

Ook de energie tijdens tijdens de bouw wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt. De twee werkcontainers op terrein zijn daarvoor voorzien van zonnepanelen en een batterij.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!