Nieuws

Blogger Hermina wil meer aandacht voor fatshaming: 'Volle vrouwen willen er ook leuk uitzien'

Presentatoren Olcay Gulsen en Caroline Tensen krijgen veel kritiek op hun optreden in de RTL Boulevard-uitzending van maandagavond. Daarin reageren ze afkeurend op de nieuwe plussize-paspoppen in een Londense Nike-winkel. Blogger Hermina de Vries uit Lochem slingerde daarom de hashtag #wenermaaraan de wereld in om aandacht te vragen voor lichaamsdiscriminatie, ook wel fatshaming genoemd. © Hermina de Vries
LOCHEM - Presentatoren Olcay Gulsen en Caroline Tensen krijgen veel kritiek op hun optreden in de RTL Boulevard-uitzending van maandagavond. Daarin reageren ze afkeurend op de nieuwe plussize-paspoppen in een Londense Nike-winkel. Blogger Hermina de Vries uit Lochem slingerde daarom de hashtag #wenermaaraan de wereld in om aandacht te vragen voor lichaamsdiscriminatie, ook wel fatshaming genoemd.
De blogger en social mediaredacteur van Omroep Gelderland schrijft op haar blog 'Wondervol' over de manier waarop vollere mensen vaak nog met negatieve opmerkingen worden belaagd. Ze wil aandacht voor elke lichaamsvorm. Want volgens haar mag iedereen er zijn, dik en dun.
Daarom raken de woorden van Tensen en Gulsen haar zo. Zij zijn niet bepaald positief over de paspop met een grotere maat die Nike in Londen introduceert. 'Ze doen net alsof je met maat 48 niet kan bewegen. Daarom dacht ik: deze vrouwen moeten er misschien nog een beetje aan wennen dat er volle vrouwen zijn die willen sporten én er leuk uit willen zien', vertelt Hermina.

'Volle vrouwen verdienen ook een plekje'

Het is volgens de blogger een voorbeeld van de manier waarop veel mensen omgaan met het issue. Daarom postte zij op social media een verhaal waarmee ze de presentatrices op hun gedrag wees, met de tekst: 'Wen er maar aan'. Hermina wil ermee aangeven aan dat mensen er maar eens aan moeten wennen dat vrouwen met een grotere maat ook 'een plekje op de wereld' willen.
Toen de blogger dinsdagochtend wakker werd, zag ze dat andere volle vrouwen ook op social media hierover hadden gepost met #wenermaaraan. Die posts plaatst zij nu door met de hoop meer bewustwording te creëren. Dat gaat wel de goede kant op, stelt zij. 'Steeds meer mensen zijn zich er bewust van hoeveel pijn het kan doen als je iets naars zegt over iemands postuur.'
Bekijk een interview met Hermina over haar hashtag:
Blogger Hermina wil meer aandacht voor fatshaming: 'Volle vrouwen willen er ook leuk uitzien'
Olcay Gulsen heeft inmiddels haar excuses aangeboden. 'Het laatste wat ik wil doen is vrouwen, voor wie ik zoveel bewondering heb, in een hokje stoppen of labelen. En dat heb ik écht niet bedoeld', zegt ze bij RTL Boulevard.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!