Nieuws

Boomdeskundige: 'Monumentale kastanje Nijmegen gaat het gewoon redden'

De monumentale kastanjeboom aan de Marikenstraat in Nijmegen overleefde de Tweede Wereldoorlog. Desalniettemin vreesden omwonenden dat de boom een recente storm niet zou overleven. Maar boomdeskundigen zeggen dat de bezorgde bewoners gewoon met een gerust hart kunnen slapen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De monumentale kastanjeboom aan de Marikenstraat in Nijmegen overleefde de Tweede Wereldoorlog. Desalniettemin vreesden omwonenden dat de boom een recente storm niet zou overleven. Maar boomdeskundigen zeggen dat de bezorgde bewoners gewoon met een gerust hart kunnen slapen.
Experts die dinsdagmiddag met touwen de boom inklommen, stellen de bezorgde Nijmegenaren gerust: de boom, die overleeft het wel.
Naast de kastanje staat het iconische monument De Schommel; ter nagedachtenis aan het bombardement in Nijmegen in 1944. De kastanjeboom in kwestie overleefde deze aanslag ook. Vanwege deze historische lading is de locatie een gevoelig punt voor Nijmegen - een reden dat het omwonenden zo aan het hart gaat.
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Boomdeskundige: 'Monumentale kastanje Nijmegen gaat het gewoon redden'

Lomp en onbehouwen

Na de storm hing er een grote tak los, waardoor de brandweer genoodzaakt was die af te snoeien. Zo'n loshangende tak kan namelijk nogal gevaarlijk zijn. Een omwonende stelde dat de brandweer te lomp en onbehouwen met de kastanje aan de haal ging. Volgens de boomdeskundigen heeft de brandweer juist goed werk verricht.
Dinsdagmiddag klommen de deskundigen de kastanje in om de boom 'stormklaar' te maken zodat hij de volgende storm ook overleeft. 'De boom gaat het gewoon redden, dit is doorsnee snoeiwerk', vertelt een van de experts aan Omroep Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!