Nieuws

Hoe margrietjes bladluizen de stuipen op het lijf jagen

Een margrietensoort gebruikt een slim trucje om bladluizen van zich af te houden. Dat ontdekte onderzoeker Maarten Jongsma van Wageningen University & Research. De plantjes produceren de alarmgeurstof van bladluizen, waardoor de diertjes er zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Lieveheersbeestjes worden juist gelokt door de margriet.
Tien jaar lang duurde het onderzoek naar het beschermingsmechanisme van de plant pyrethrum. Deze plant komt voor in China en is verwant aan de margriet in ons land. Van zo'n Chinees wapen om bladluizen om de tuin te leiden kunnen de Hollandse margrietjes alleen maar dromen. Jongsma neemt BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink mee naar een veldje achter het universiteitsgebouw. Daar staan margrieten in bloei...
Luister naar de radiobijdrage

Bladluizen worden gemolken door mieren

Op de stengels onder de bloem van de margrieten in Wageningen zitten tientallen bladluizen in groepjes dicht op elkaar. Een paar mieren bekommeren zich om de beestjes. De luizen worden door de mieren 'gemolken'. Door de lichaampjes van de luizen te masseren, scheiden de beestjes een kleverig druppeltje honingdauw af. Mieren zijn er gek op. Ze beschermen de bladluizen daarom tegen lieveheersbeestjes en andere predatoren.
Mieren melken de bladluizen (Foto: Laurens Tijink)
Luister naar de radiobijdrage

Bloem fopt luizen

Chinese margrietjes hebben veel minder last van bladluizen die met hun zuigsnuit sappen uit de plant halen. De planten reproduceren de alarmgeurstof van de bladluis, waardoor de luizen voor de gek worden gehouden. De beestjes denken dat het er niet veilig is en blijven daarom uit de buurt van de plant. Lieveheersbeestjes worden juist door de alarmgeurstof aangetrokken, omdat zij de geur associëren met een lekker maaltje. 

Wat kunnen we met deze kennis?

'De Chinese margrieten kunnen bij de teelt van gewassen helpen om op een biologische manier ongedierte te bestrijden', legt de Wageningse onderzoeker uit. Hoe dat kan werken legt Jongsma uit in onderstaande radiobijdrage...
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.