Nieuws

Rechter enige optie voor tegenstanders KemperLand in Wehl

Eventuele bezwaarmakers tegen de komst van de beoogde vleeskuikenhouderij van KemperKip naar de Wehlse Broeklanden in Wehl rest alleen nog een gang naar de rechter. Het bestuur van Doetinchem is akkoord met de komst van het bedrijf, tegenover de golfbaan van Pitch en Putt Golf Doetinchem. © Pixabay
WEHL - Eventuele bezwaarmakers tegen de komst van de beoogde vleeskuikenhouderij van KemperKip naar de Wehlse Broeklanden in Wehl rest alleen nog een gang naar de rechter. Het bestuur van Doetinchem is akkoord met de komst van het bedrijf, tegenover de golfbaan van Pitch en Putt Golf Doetinchem.
door Domien Esselink
Het college gaf een verklaring van geen bedenkingen af voor KemperLand. Daarbij zijn alle bezwaren door het gemeentebestuur ongegrond verklaard. Van de 66 ingediende zienswijzen werden er 63 beantwoord. 

'Geen negatieve effecten op de luchtwegen'

Bezwaarmakers waren met name bang voor geuroverlast en gezondheidsrisico's en die werden, na ruggespraak met instanties als ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) en GGD, verworpen.
Belangrijke voorwaarde voor het college om groen licht te geven is de bereidheid van het bedrijf om vrijwillig een luchtzuiveringssysteem aan te schaffen om fijnstof te fileren. De gemeente verwacht dat bewoners zodoende 'geen negatieve effecten op de luchtwegen' zullen hebben, is te lezen in de verklaring van geen bedenkingen. 

Recreanten welkom

Herman Kemper, eigenaar van KemperKip, wil een biologische vleeskuikenhouderij in Wehl vestigen en kreeg in 2015 al groen licht van het Doetinchemse college. In elf stallen worden ruim 52.000 dieren ondergebracht, die ook naar buiten kunnen.
Dat zijn voorwaarden die ook vereisen dat het gebied (KemperLand) overdag toegankelijk wordt voor recreanten.

Rechter als laatste optie

De gemeenteraad had al ingestemd met de komst van het bedrijf naar Wehl. Nu de GGD stelt dat er weinig negatieve gezondheidseffecten te verwachten zijn en er volgens de ODA van geuroverbelasting geen sprake zal zijn én KemperKip een luchtzuiveringssysteem laat installeren, heeft het college een verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Daardoor kunnen eventuele bezwaarmakers alleen nog naar de rechter stappen.  
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!