Nieuws

Stadsbeiaardier dreigt het loodje te leggen

TIEL - Regelmatig klinkt vanuit de toren van de St. Maartenskerk in Tiel het muzikale spel van de stadsbeiaardier. Maar de gemeente Tiel moet de komende jaren miljoenen bezuinigen en dat betekent onder meer dat stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek eruit ligt.
De gemeente betaalt jaarlijks 20.000 euro voor de stadsbeiaardier, maar daar wil ze nu mee stoppen. 'Dit instrument is in 1964 door heel de bevolking geschonken aan de stad als monument voor de wederopbouw', vertelt Ruitenbeek, 'zo'n instrument moet je wel op spelen. Als je daar niet meer op speelt, dan weet niemand meer over 10 jaar wat voor moois boven in de toren hangt.'

Belangrijke mensen

Al in de 16e eeuw werden op de 10 klokken die er in die tijd waren gespeeld. Dat deed een beiermeester. 'Wanneer er belangrijke mensen naar de stad kwamen, dan moest er op de klokken gespeeld worden. Ook bij allerlei belangrijke feestdagen', weet Ruitenbeek.
Bekijk hier de reportage (tekst gaat verder na de video):
Stadsbeiaardier dreigt het loodje te leggen

Songfestival

En die traditie zet de huidige stadsbeiaardier voort. 'Je kunt zoveel soorten muziek spelen en aansluiten bij actualiteiten. Dus dan vind ik het altijd leuk om mensen een lach op hun gezicht te geven. Bijvoorbeeld: het Songfestival is geweest, hij speelt het liedje van Duncan al. Inmiddels is er een handtekeningenactie gestart door de Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken.
Secretaris Emile Smit: 'Wat mij betreft is het gewoon fijn als er mooie klanken boven Tiel klinken en wat hij speelt maakt mij eigenlijk niet eens heel veel uit.' Bezwaarmakers, waaronder de Oudheidkamer, kunnen 13 juni tijdens de gemeenteraad inspreken. Die hakt 26 juni de knoop door.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!