Nieuws

Pluimveehouders en NVWA lijnrecht tegenover elkaar in rechtszaak over fipronilaffaire

Heeft de NVWA terecht pluimveebedrijven gesloten waar het bedrijf Chickfriend in de zomer van 2017 is geweest om de stallen te behandelen? Die vraag ligt deze week bij de hoogste bestuursrechter van Nederland. 117 getroffen pluimveehouders spanden de zaak tegen de Staat aan. Zij willen hun schade vergoed krijgen. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Heeft de NVWA terecht pluimveebedrijven gesloten waar het bedrijf Chickfriend in de zomer van 2017 is geweest om de stallen te behandelen? Die vraag ligt deze week bij de hoogste bestuursrechter van Nederland. 117 getroffen pluimveehouders spanden de zaak tegen de Staat aan. Zij willen hun schade vergoed krijgen.
door Ellen Kamphorst 
De rechtbank gaat zich uitspreken of zij vindt dat de bezwaren van de pluimveehouders gegrond zijn. Als dat zo is zullen ze in een andere rechtszaak proberen hun schade vergoed te krijgen. Dinsdag begon de zaak met vier van de getroffen pluimveehouders, zes advocaten, een aantal adviseurs en zeven medewerkers van de NVWA (Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit).
Twee dagen hebben de pluimveehouders om de rechter ervan te overtuigen dat zij de bedrijven onrechtmatig geblokkeerd heeft. De gevolgen van die blokkades zijn immers enorm geweest, de schade voor de pluimveesector loopt in de 100 miljoen.
Er zijn zeker 3,5 miljoen kippen geruimd en een veelvoud aan eieren. En dus probeert het batterij aan advocaten de rechtbank er stukje bij beetje van te overtuigen dat zij in het gelijk staat. De NVWA houdt voet bij stuk. De blokkade was wat hun betreft terecht. 
Bekijk hier de video van de rechtszaak:
Rechtszaak Fipronil

Dikke dossiers

De drie rechters die deze zaak behandelen gebruikten de eerste dag om de beide partijen uitgebreid te bevragen. Ze hebben dikke dossiers doorgeploegd met onderbouwingen van zowel de advocaten als de NVWA en hebben vastgesteld dat ze een aantal onderwerpen willen bespreken met beide partijen. Bijvoorbeeld, hoe giftig is fipronil eigenlijk en welke wetgeving ligt er onder het besluit om de bedrijven te blokkeren. 
Woensdag gaat de zaak verder, dan wordt ook duidelijk wanneer het College van Bestuur uitspraak doet. Op 10 juli doet de civiele rechter uitspraak.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!