Nieuws

'Drugspiloten' horen 5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen

Het vliegtuigje op Teuge.
Justitie eist vijf jaar celstraf tegen twee Duitse piloten die worden verdacht van drugssmokkel vanaf vliegveld Teuge. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt rekening met het gegeven dat beiden geef strafblad hebben en volgens hem opereerden als koeriers. Voorts duurde het strafrechtelijk onderzoek erg lang. Beide advocaten van de piloten vragen de rechtbank om vrijspraak. © politie
ARNHEM - Justitie eist vijf jaar celstraf tegen twee Duitse piloten die worden verdacht van drugssmokkel vanaf vliegveld Teuge. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt rekening met het gegeven dat beiden geef strafblad hebben en volgens hem opereerden als koeriers. Voorts duurde het strafrechtelijk onderzoek erg lang. Beide advocaten van de piloten vragen de rechtbank om vrijspraak.
Kern van het betoog van de verdediging in deze zaak: 'Ze hebben niet geweten dat ze koffers met heroïne vervoerden.'

'We handelden in opdracht'

Een van de verdachten verklaarde 'de vlucht te hebben uitgevoerd volgens de regels, we hebben een opdracht gekregen. We hebben alles gedaan wat in onze macht lag om de vlucht goed uit te voeren.'
Zijn kompaan: 'Ik heb nooit iets verhuld. Al mijn stappen zijn te controleren. Ik ben nooit de politie uit de weg gegaan. Ik wist niet wat in de koffers zat. Ik heb nooit gedacht dat ik voor een rechtbank zou komen.'
Bekijk hier de reportage vanuit de rechtbank: 
'Drugspiloten' horen 5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen

60 kilo heroïne

De twee verdachten vertrokken 20 januari 2017 met hun gehuurde vliegtuig vanaf vliegveld Teuge. Eerst ging de vlucht naar het Duitse Dinslaken om benzine te tanken, waarna koers werd gezet naar Groot-Brittannië. Maar daar is het vliegtuigje met aan boord twee koffers vol drugs nooit geland.
Vlak voor de Britse kust maakte het toestel van de verdachten rechtsomkeert naar Teuge. Daar werden ze aangehouden door de marechaussee. De Duitsers bleken 60 kilo heroïne te vervoeren met een straatwaarde van ongeveer 1,8 miljoen euro.
Justitie hekelde het verhaal van de verdachten tijdens de zitting; er zitten barsten in hun uitleg, vindt de officier van justitie. 'Ze hebben eenvoudigweg geen goed verhaal.'  Volgens de verdediging was bij het onderzoek sprake van een tunnelvisie.
De advocate van een van hen betoogde dat de piloten niet wisten dat zij heroïne vervoerden of dat ze te goed van vertrouwen waren.
Oktober vorig jaar werd de zaak aangehouden. De advocaat van een van de piloten vroeg om extra DNA-onderzoek omdat er erfelijk materiaal van zijn cliënt is gevonden in een van de koffers.

800.000 huidschilfers per dag

De raadsman zegt dat het DNA op verschillende manieren op de koffer terechtgekomen kan zijn, omdat zijn cliënt psoriasis heeft. 'Ik verlies tot wel 800.000 huidschilfers per dag', klonk het toen in de rechtszaak.
Tijdens de zitting bleek dat de piloten 5000 euro konden verdienden voor hun drugsvlucht naar Groot-Brittannië. Ze moesten wel zelf de huur van het vliegtuig en benzine voor de vlucht betalen.
Beide vliegers, die sinds begin vorig jaar op vrije voeten zijn, zeggen nooit te hebben geweten dat ze drugs vervoerden.
Uitspraak over twee weken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!