Nieuws

VIDEO | Vrouwen mogen eindelijk vogelschieten op de kermis in Lobith

Voor het eerst in 371 jaar mogen vrouwen vogelschieten in Lobtih. Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht, gedomineerd door mannen, stemde in met de aanvraag om vrouwen deel te laten nemen aan het eeuwenoude onderdeel van de lokale kermis. © Omroep Gelderland
LOBITH - Voor het eerst in 371 jaar mogen vrouwen vogelschieten in Lobtih. Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht, gedomineerd door mannen, stemde in met de aanvraag om vrouwen deel te laten nemen aan het eeuwenoude onderdeel van de lokale kermis.
Het overgrote deel van de mannen stemde 'voor' en dat was voor de dames 'super om te horen'. Anne-Roos Lamers nam het voortouw om vrouwen ook aan een geweer te helpen. 'Soms moeten tradities weer eens bekeken worden en veranderd worden, om zo'n feest nog leuker te maken', vertelt ze.

'Het heeft te lang geduurd'

'371 jaar geleden waren de schutters vaak aan het vechten in het veld en hadden de dames een verzorgende taak', legt voorzitter Theo Boerhof uit. Vrouwen van schuttersgilde EMM in Lobith mochten daarom tot op heden niet prijsschieten. Daarmee was Lobith één van de laatste plaatsen waar het niet werd toegestaan.
De organisatie schrapt, op aandringen van Lamers en haar vrouwelijke compagnons, nu dan toch de conservatieve regel. Dat duurde volgens de voorzitter van de gilde wel te lang. Hij is erg blij dat dames en heren nu allebei net zo hard mee kunnen schieten.
Bekijk hier hoe de organisatie de eeuwenoude traditie los heeft kunnen laten:
Vrouwen mogelijk eindelijk vogels schieten op de kermis in Lobith
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!