Nieuws

Meer genderneutrale toiletten in Nijmegen, klus moet voor Vierdaagse geklaard zijn

Zo gaan de nieuwe bordjes eruit zien
Invalidetoiletten in gemeentelijke wijk- en sportaccommodaties in Nijmegen worden genderneutraal. De gemeente gaat de bordjes vervangen om de toiletten zo toegankelijk te maken voor iedereen. Het is volgens het Nijmeegse college de meest goedkope oplossing om in een behoefte te voorzien. © Gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - Invalidetoiletten in gemeentelijke wijk- en sportaccommodaties in Nijmegen worden genderneutraal. De gemeente gaat de bordjes vervangen om de toiletten zo toegankelijk te maken voor iedereen. Het is volgens het Nijmeegse college de meest goedkope oplossing om in een behoefte te voorzien.
Nijmegen heeft al genderneutrale toiletten in het stadhuis en in de stadswinkel. 'De adviescommissie LHBT-beleid heeft het college geadviseerd ook genderneutrale toiletten te realiseren binnen de gemeentelijke sport- en wijkaccommodaties', schrijft de gemeente. Daar wordt nu gehoor aan gegeven. 

Bordje is compromis

Er zijn meerdere mogelijkheden onderzocht, maar de invalidetoiletten genderneutraal maken was uiteindelijk het meest voor de hand liggend. Er blijven op die manier ook mannen- en vrouwentoiletten bestaan.
'Deze optie vereist geen dure verbouwingen. Alleen het bordje van de invalidetoilet moet worden gewijzigd. Het gekozen bordje is een compromis: geen absolute scheiding man/vrouw, maar wel een inclusieve uitstraling en de mogelijkheid niet te hoeven kiezen. We houden daarmee ook rekening met Nijmegenaren die zich wel prettig voelen bij de indeling man/vrouw.'
Voor de Vierdaagse moeten de bordjes binnen de ruim 60 sport- en wijkaccomodaties zijn vervangen. Het is volgens de gemeente belangrijk aangezien bijna 7000 Nijmegenaren zich niet identificeren met een van de twee geslachten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!