Nieuws

Duizenden bezoekers voor klederdrachtshow in Nunspeet: 'De A28 staat vast door ons'

Eibertjesdag in Nunspeet.
De dag na Hemelvaart staat in Nunspeet beter bekend als Eibertjesdag. Dat is de dag waarop de grootste klederdrachtshow van Nederland wordt gehouden. Vanuit het hele land komen groepen naar het dorp om mee te doen aan de show. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - De dag na Hemelvaart staat in Nunspeet beter bekend als Eibertjesdag. Dat is de dag waarop de grootste klederdrachtshow van Nederland wordt gehouden. Vanuit het hele land komen groepen naar het dorp om mee te doen aan de show.
Door Kelly Tanghe
Eibertjesdag is tevens de opening van het zomerseizoen in het dorp, zegt organisator Jan Plender. 'Daarom hebben we ervoor gekozen om de klederdrachtdag in combinatie te doen met een braderie, oude ambachten en een optocht.'
Tekst gaat verder onder de video:
Duizenden bezoekers voor klederdrachtshow in Nunspeet: 'De A28 staat vast door ons'

'De A28 staat vast door ons'

Het is de 27e keer dat Eibertjesdag wordt georganiseerd. Vanuit het hele land komen klederdrachtgroepen naar Nunspeet om hun kleding te laten zien. 'Als het goed is, hebben we zo'n 300 mensen die naar Nunspeet zijn gekomen om hun kleding te laten zien', vertelt organisator Willy Bonestro. 'Er is veel belangstelling. Elk jaar komen er zo'n twintigduizend mensen naar de show. De A28 staat vast door ons', voegt Plender daar aan toe. 

Tradities doorgeven aan het nageslacht

De meeste kleding bestaat uit veel lagen en dat is op zo'n dag als vandaag toch best warm. Dus wat is er dan zo leuk aan die klederdracht? 'We proberen traditie vast te houden. Wij vinden het als groep belangrijk om dat niet verloren te laten gaan voor Nederland. We willen aan het nageslacht laten zien hoe we vroeger leefden en welke tradities we hadden', aldus Plender. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!