Nieuws

Loodzwaar onderdeel historische kraan aangekomen in Arnhem

De geschiedenis moet weer tot leven komen op het voormalige terrein van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM). Daarom werkte Stichting Stadsblokkenwerf samen met een transportbedrijf om de kraanstukken naar die locatie te vervoeren. Het is gelukt, maar heel makkelijk was het niet; de kraan is erg zwaar en het water soms ondiep. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De geschiedenis moet weer tot leven komen op het voormalige terrein van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM). Daarom werkte Stichting Stadsblokkenwerf samen met een transportbedrijf om de kraanstukken naar die locatie te vervoeren. Het is gelukt, maar heel makkelijk was het niet; de kraan is erg zwaar en het water soms ondiep.
Alleen het portaal van de kraan moest vrijdagochtend nog worden verplaatst; dat was de lastigste opgave. Met een gewicht van 26 ton is dit het zwaarste onderdeel van het gevaarte. Inmiddels zijn alle stukken veilig aangekomen.
De kraan staat voor een groot deel al. De giek, het onderdeel waar de hijskabel aan vastzit, moet nog worden bevestigd. Die ligt wel vast klaar.

Lastig manoeuvreren

Het was nog wel even spannend. De boot waar de onderdelen mee werden vervoerd, was namelijk groot, zwaar (al helemaal met het portaal) en het het waterpeil staat nog steeds laag. Vooral bij de stadsblokken was dat lastig manoeuvreren; het is er krap en vergeleken met de rest van de Rijn, staat het water daar nóg lager.
Stichting Stadsblokkenwerf is al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van een kleinschalige historische scheepswerf. Nu de onderdelen allemaal aanwezig zijn, wordt de kraan bij de stadsblokken gerestaureerd.
Bekijk de video:
Loodzwaar onderdeel historische kraan onderweg
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!