Nieuws

Neder-Betuwe geeft groen licht voor vijf zonneparken

Zonnepanelen.
De gemeente Neder-Betuwe geeft toestemming voor de bouw van vijf zonneparken in de gemeente. Bij elkaar beslaan de parken een oppervlakte van 20 hectare. Aanvragen voor nog eens zeven locaties voor zonnevelden zijn afgewezen. © Pixabay
ECHTELD - De gemeente Neder-Betuwe geeft toestemming voor de bouw van vijf zonneparken in de gemeente. Bij elkaar beslaan de parken een oppervlakte van 20 hectare. Aanvragen voor nog eens zeven locaties voor zonnevelden zijn afgewezen.
door Menno Provoost
Neder-Betuwe heeft een klimaatnota waarin staat dat de gemeente voor 2020 20 hectare aan zonnevelden moet hebben. Eind 2018 konden initiatiefnemers hier voorstellen voor indienen, daarvoor was veel belangstelling. Het gemeentebestuur heeft wel een aantal voorwaarden: niet te groot (maximaal 5 hectare), niet in open komgebieden of op goede landbouwgrond en bij voorkeur aansluitend bij bestaande infrastructuur zoals de A15 en de Betuweroute.
Drie van de vijf geselecteerde locaties liggen rond de afrit Echteld van de A15. Dat zijn de velden rond zalencentrum De Oude Duikenburg, de punt tussen de Spoorstraat en de A15 en aan de kant van Medel, tussen de Meersteeg en het Lingemeer. De vierde locatie is bij station Hemmen-Dodewaard, het terrein tussen de Betuweroute en de oude spoorlijn. Het vijfde zonnepark moet aan de andere kant van Dodewaard komen, bij de rioolwaterzuivering aan de A15. Waterschap Rivierenland gaat deze stroom gebruiken om de waterzuiveringsinstallatie op te laten draaien.

Gemeenteraad heeft geen rol

De zonneparken passen niet in het huidige bestemmingsplan, maar het is niet noodzakelijk om een hele procedure voor bestemmingsplanwijziging te doorlopen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid om voor deze initiatieven tijdelijk af te wijken van het bestemmingsplan. In dit geval betekent dat voor een periode van dertig jaar, waarna de grond weer agrarisch gebruikt kan worden. De gemeenteraad heeft geen rol bij het afhandelen van de projecten.
De initiatiefnemer van de locatie bij Medel heeft inmiddels een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Het ontwerp wordt naar verwachting nog voor de zomer ter inzage gelegd. Om gebruik te maken van de SDE-subsidieregeling moet er uiterlijk 30 september een vergunning zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!