Nieuws

Arnhem moet uitspraken over imam rectificeren

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem is in de fout gegaan met uitspraken over een nieuwe imam van een moskee in de stad. Hij had ineen artikel in de Gelderlander gezegd dat het salafisme problematisch en gevaarlijk is. De imam vond dat de beweringen hem verdacht maakten en spande daarom een kort geding aan. De rechter gaf de islamitische voorganger gelijk. De gemeente Arnhem moet het artikel rectificeren en de imam 4000 euro schadevergoeding betalen.
Marcouch had verklaard dat het salafisme streeft naar de heilstaat van het kalifaat, iedereen verkettert die de leer niet aanvaardt, zeer intolerant is tegen andersdenkenden en geweld ziet als middel om het heilige doel te realiseren.
Volgens de kortgedingrechter suggereerde hij in hetzelfde artikel dat imam Youssef Arkhouch dit gedachtegoed aanhangt en ook zelf uitdraagt.

'Geen bewijzen gewelddadig gedachtegoed'

Maar volgens de kortgedingrechter heeft de gemeente Arnhem geen bewijzen aangevoerd waaruit blijkt dat de imam zo'n gewelddadig gedachtegoed zou aanhangen. De imam noemt zichzelf ook salafist, maar als iemand die recht in de leer is, en vredelievend en verdraagzaam.
Uit door de gemeente overgelegde informatie blijkt niet dat de imam behoort tot de salafistische stroming zoals de burgemeester die beschrijft. De gemeente zei zelf ook dat er in de preken van de imam geen haatdragende of strafbare uitspraken voorkomen. Of dat enig verband kan worden vastgesteld tussen de activiteiten van de imam en radicalisering van jongeren.

Vordering betaling salaris afgewezen

De gemeente is niet verantwoordelijk voor andere berichtgeving in de media. De imam is al eerder in de pers als problematische salafist afgeschilderd. Daarom hoeft de gemeente niet het volledig gevorderde bedrag van 25.000 euro te betalen.
Volgens de kortgedingrechter is de gemeente ook niet te verwijten dat het moskeebestuur de imam na zijn proefperiode geen aanstelling gaf. De vordering van de imam om de gemeente te veroordelen het misgelopen salaris te betalen, is daarom afgewezen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!